Koroški junak za N1: Ne potrebujem hvalospevov. Prosim pa, ne pozabite na nas!

Slovenija 09. Avg 202313:43 3 komentarji
Ambrož Duler je postavil nov most
Ambrož Duler: Od trenutka, ko je župan potrdil, da se strinja, pa do tega, ko smo dobili material, je minilo 36 ur. Most je bil nato postavljen v 24 urah. (Foto: Mojca Mežnar)

Po vsej državi odmeva poteza koroškega podjetnika Ambroža Dulerja, ki je na Prevaljah s pomočjo zaposlenih v svojem podjetju Adteh praktično čez noč postavil most za pešce čez Mežo. Duler samega sebe nima za junaka, dejal je, da brez svoje ekipe ne bi mogel prav nič. Pravi junaki so gasilci, civilna zaščita in prostovoljci, je poudaril, Sloveniji pa sporočil: Ne pozabite na nas, Korošce!

V katastrofalni ujmi je na Koroškem odneslo številne mostove čez Mežo, tudi Leški oziroma Pačnikov most, ki povezuje desni breg Meže s centrom Prevalj.

Junak Prevalj – in širše Slovenije – je postal Ambrož Duler, lastnik podjetja Adteh, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo jeklenih konstrukcij.

Podrt most čez Mežo na Lešah Podrt most čez Mežo na Lešah
Podrt most čez Mežo, ki so ga nadomestili v Adtehu. (Mojca Mežnar)
Podrt most čez Mežo na Lešah Podrt most čez Mežo na Lešah
Podrt most čez Mežo, ki so ga nadomestili v Adtehu. (Mojca Mežnar)
Podrt most čez Mežo na Lešah Podrt most čez Mežo na Lešah
Podrt most čez Mežo, ki so ga nadomestili v Adtehu. (Mojca Mežnar)

Duler, ki z družino živi v Slovenj Gradcu, ima podjetje prav na hudo prizadetih Prevaljah. Tudi njihove prostore je zalila voda, in ko so v soboto želeli začeti sanacijo, so bili nekaj časa celo ujeti, saj se je za njimi na poti podrlo drevje. Ko se je sprehajal po Prevaljah, je srečal tamkajšnjega župana Matica Tasiča in ga vprašal, ali lahko postavijo most.

“Od trenutka, ko je potrdil, da se strinja, pa do tega, ko smo dobili material, je minilo 36 ur. Most je bil nato postavljen v 24 urah,” je neverjetno učinkovitost ekipe opisal Duler. Podjetje imata skupaj z ženo, pri postavljanju mostu pa je poleg vseh zaposlenih pomagal tudi sin, ki je še študent.

Skozi pogovor je Duler večkrat poudaril, da brez svojih sodelavcev ne bi bil nič, da brez njih ne bi bil to, kar je. Govorili smo tudi z zaposlenim v podjetju Žigo Čavnikom, ki še sam ne more verjeti, kako hitro se je vse skupaj zgodilo.

“Ambrož je okoli 10. ure prišel do mene in sva se pogovarjala, kakšen material morava naročiti. V roku dveh ur je bil material potrjen in naročen. V Štore smo poslali svoj kamion in sami dostavili profile na Prevalje. Vsi so že pred tem delali ves dan, potem pa so se vrnili, da so sestavili profile, ki so se čez noč varili,” je opisal Čavnik.

Postavljanje mostu na Prevaljah Postavljanje mostu na Prevaljah
Žiga Čavnik
Postavljanje mostu na Prevaljah Postavljanje mostu na Prevaljah
Žiga Čavnik
Podjetje Adteh (Duler) Podjetje Adteh (Duler)
Ekipa podjetja Adteh. (Žiga Živulović/Bobo)
Most, ko je bil še brez ograje. (Matic Tasič, župan občine Prevalje)
Most, ko je dobil končno podobo. (Matic Tasič, župan občine Prevalje)

Domačini so imeli ogromno vprašanj – kaj bo z mostom, kdaj bo – a Čavnik je dejal, da čeprav odgovorov niso imeli, o uspehu ni podvomil niti za trenutek. “Ko je Ambro rekel, kdaj bo most stal, sem vedel, da bo takrat tudi stal. Vse smo dali v to, da nam je uspelo,” je poudaril.

Zaposleni v podjetju Korošcem neumorno pomagajo še naprej. “Star most moramo demontirati, odstraniti in razrezati, da bodo lahko v petek postavili novega začasnega,” je pojasnil Duler. Na Prevaljah namreč pričakujejo začasen, pontonski most, ki pa bo namenjen prometu.

“Ne potrebujem hvalospevov. Ko vidim to katastrofo … Veliko ljudi je, ki jih je bolje poveličevati, od gasilcev do civilne zaščite in ostalih, ki delajo z rokami noč in dan. To je naš ’foh’ in to je tisto, kar smo lahko naredili,” je skromen Duler. Poudaril je, da so ljudje v Mežiški dolini hudo prizadeti.

Zahvala družini Duler (Adteh)
Zahvala Prevaljčanov. (Žiga Čavnik)

Tudi veliko zaposlenih v podjetju Adteh je imelo zalita stanovanja, a prav vsi pomagajo tudi drugim. “To ni samo Ambrož Duler, to je kolektiv Adteh – brez njih ne bi bil to, kar sem. Nekateri med njimi so bili v teh dneh v službi 24 ur brez premora,” je poudaril.

Dulerjevo glavno sporočilo Sloveniji je, da je treba stopiti skupaj in pomagati drug drugemu. Ob tem pa je dodal, da ga skrbi, da bodo po nekaj dneh spet pozabili “na nas, Korošce”. “Upajmo, da država ne bo pozabila na nas, saj smo že tako ali tako odrezani od Ljubljane. Pa ne samo Koroška, tudi Savinjska je hudo prizadeta. Apeliram na državo, da pomaga.”

Kot je povedal, so mnogi brez stanovanj, brez hiš, brez vsega. “Ti ljudje morajo naprej gledati z neko energijo. Pomagati jim moramo, tudi če samo ponudimo svoje roke.”

Na vprašanje, kaj pravi na pozive, da bi most imenovali kar Dulerjev most, pa se je le zasmejal in dejal: “Zaradi mene, nič nimam proti.”

“Sosedi, ki so se včasih prepirali, zdaj delajo skupaj”

Začasni most za osebna vozila in tovorna vozila bo na Prevaljah končan predvidoma v nedeljo zvečer, v najboljšem primeru bo prevozen v ponedeljek, je za N1 povedal prevaljski župan Tasič. Nanj bodo obesili tudi daljinski vodovod in plin. Na mostu, ki ga je odtrgalo pri Petrolu (kjer je odneslo tudi hišo družine Fužir), pa je bil obešen daljinski magistralni vodovod, ki ga je odtrgalo. “Pripeljati ga moramo nižje za Prevalje in Ravne. Vse delamo v tej smeri,” je poudaril.

Matic Tasič
Prevaljski župan Matic Tasič. (Vir: N1)

O mostu za pešce, ki so ga postavili v manj kot 24 urah, pa je Tasič dejal, da človeka takšne stvari po petih dneh z le nekaj urami spanja navdajajo z neverjetno energijo. “Ko vidiš veselje pri ljudeh, si rečeš: delamo, ukrepamo, pomagamo. Vsi pomagajo drug drugemu, tudi sosedi, ki so se včasih prepirali, zdaj delajo skupaj in odpravljajo posledice. Po 30 letih je Slovenija ne glede na zdrahe in prepire enotna. Če bomo takšni še naprej, bomo izjemno uspešni … in lepo nam bo,” je dodal župan, ki je pod vtisom številnih požrtvovalnih prostovoljcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje