Kozlovič: Najprej bi lahko imenovali le enega evropskega tožilca

Slovenija 24. Maj 202115:27 0 komentarjev
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič
Bobo

Slovenija in Finska sta še edini državi EU, ki nista imenovali evropskih javnih tožilcev. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič kot eno izmed možnih rešitev vidi to, da bi Slovenija najprej imenovala le enega, ne dveh kandidatov.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je izrazila naklonjenost možnosti, da bi Slovenija najprej imenovala enega kandidata za delegiranega evropskega tožilca. “To vidim kot eno od možnih rešitev, s katero bi presekali gordijski vozel in rešili situacijo,” je Kozlovič odgovorila na novinarsko vprašanje o možnosti, ki jo je po navedbah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška predlagal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Ministrica je sicer ponovila, da so na ministrstvu za pravosodje storili vse, kar je v njihovi pristojnosti, in nenehno pozivajo, da se točka o seznanitvi s predlogom kandidatov za delegirana evropska tožilca uvrsti na dnevni red vlade. Ob tem je izrazila upanje, da se bo to zgodilo v kratkem. “Če to storimo v kratkem, smo še pravočasni, kajti pomembno je, da se Slovenija polnopravno vključi v to institucijo,” je poudarila.

Reynders Slovenijo že večkrat opozoril

Reynders je v petek na Twitterju zapisal, da je s podpredsednikom slovenske vlade Počivalškom govoril o imenovanju delegiranih tožilcev. “Slovenijo sem pozval, naj odpravi trenutni zastoj in imenuje svoja kandidata. Evropsko javno tožilstvo mora začeti delovati čim prej,” je zapisal.

Počivalšek, čigar stranka SMC je tako kot Reynders del družine evropskih liberalcev Alde, pa je na Twitterju izpostavil, da Slovenija ni edina članica EU, ki še ni imenovala kandidatov za delegirane tožilce. “Trdno verjamem, da bomo to zadevo rešili v skladu z našimi pogoji in z ustreznim kompromisom. Velja preučiti tudi predlog Didierja Reyndersa, da bi najprej imenovali enega kandidata in se kasneje odločili o več,” je še dodal.

Reynders je v ločenem tvitu zapisal, da je z glavno evropsko tožilko Lauro Kövesi govoril o težavah pri vzpostavljanju evropskega javnega tožilstva. Nobenega delegiranega tožilca nista predlagali samo še Slovenija in Finska. “Potrebne so hitre odločitve,” je poudaril.

Kaj se je dogajalo?

Bruselj je Slovenijo že večkrat pozval, naj čim prej predlaga svoja delegirana tožilca za evropsko javno tožilstvo, ki naj bi začelo delovati 1. junija. Pristojno bo za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU.

Ministrica za pravosodje Kozlovič je kot kandidata za evropska delegirana tožilca predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet, a se vlada s tem predlogom uradno še ni seznanila. Neuradno naj bi jima nasprotoval premier Janez Janša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!