Kozlovič predsedniku vlade: Pravosodje ne sme postati podaljšek politike

Slovenija 28. Maj 202110:15 > 12:29
Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič
Bobo

Bolj kot bomo krepili pravosodje, bolje bo to opravljalo svojo funkcijo, je v odstopni izjavi predsedniku vlade zapisala ministrica Lilijana Kozlovič. "Pravosodje ne sme postati podaljšek politike," je dodala.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je v četrtek odstopila z ministrskega mesta. Odstop je podala po seji vlade, na kateri so ministri odločili, da razveljavijo postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev.

Kot je zapisala v izjavi, ki jo je poslala predsedniku vlade Janezu Janši, si moramo kot družba vsi skupaj prizadevati za krepitev in spodbujanje primarne vloge pravosodja, to je zaščite ljudi.

“Bolj kot ga bomo krepili, bolje bo opravljalo svojo funkcijo. Pravosodje ne sme postati podaljšek politike,” je zapisala.

Zagotavlja, da je naredila vse, kar je bilo potrebno

Dodala je, da je skladno s svojimi pristojnostmi naredila vse, kar je bilo potrebno za začetek polnega sodelovanja Slovenije v Evropskem javnem tožilstvu.

“Pripravili smo novelo Zakona o kazenskem postopku za uskladitev z Uredbo Sveta (EU) 2017/1939 (Uredba EJT) glede postopka preiskave, z novelo Zakona o državnem tožilstvu smo zagotovili zadnje pogoje za delovanje evropskih delegiranih tožilcev in za naprej konkretizirali zahtevano raven znanja delovnega jezika Evropskega javnega tožilstva. Za delovanje te pomembne institucije v Sloveniji so zagotovljeni tudi vsi kadrovski (pet javnih uslužbencev) in materialno-tehnični pogoji,” je zapisala.

Janez Janša
Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrica Kozlovič še piše, da je ministrstvo za pravosodje skladno s svojimi pristojnostmi pravočasno objavilo javni poziv državnim tožilcem k vložitvi kandidatur za evropska delegirana tožilca. Na podlagi predloga Državnotožilskega sveta, ki je vseboval dva kandidata za evropske delegirane tožilce, je ministrstvo oblikovalo vladno gradivo ter ga posredovalo v seznanitev vladi.

Celoten postopek je ministrstvo za pravosodje vodilo v skladu s takrat veljavnim Zakonom o državnem tožilstvu in Uredbo EJT, kar je ne nazadnje potrdila tudi Evropska glavna tožilka, je še navedla.

“Verjamem, da so bili izpolnjeni vsi pogoji, skladno z zakonodajo in Uredbo EJT, da se Vlada Republike Slovenije seznani s predlogi Državnotožilskega sveta. Gre za institucijo, ki je za Republiko Slovenijo izjemnega pomena,” je navedla.