KPK pri dodelitvi sredstev zavodu Iskreni ni ugotovila nasprotja interesov

Slovenija 10. Jun 202114:05 0 komentarjev
Minister za delo Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr. /BOBO

KPK v primeru dodelitve razpisnih sredstev zavodu Iskreni ni ugotovila kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Je pa ugotovila, da tovrstne situacije lahko predstavljajo realno korupcijsko tveganje.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek ugotavljanja obstoja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na katerem je sredstva med drugimi pridobil tudi Zavod Iskreni. KPK v tem primeru ni ugotovila kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

KPK je delovanje ministrstva, ki ga vodi minister Janez Cigler Kralj, pod drobnogled vzela zaradi izvedbe razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcem. Januarja se je razvedlo, da je sredstva na razpisu pridobil tudi zavod Iskreni, katerega solastnik je bil minister Cigler Kralj do nastopa ministrske funkcije. Zavod je na 2-milijonskem razpisu prejel več kot 130.000 evrov. To je bil najvišji znesek, ki ga je prejelo več organizacij.

Realno korupcijsko tveganje

Kot so sporočili s KPK, so ugotovili, da je bila “edina vloga ministra v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil (bil je torej zgolj podpisnik, ne pa tudi pripravljavec dokumenta oziroma vsebine tega sklepa).” S tem ravnanjem da se minister ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov – to se lahko presoja samo v konkretnih uradnih dejanjih uradne osebe.

Minister za delo Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr. /BOBO

KPK pa je ugotovila, da “imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, v strokovno razpisno komisijo predstavlja realno korupcijsko tveganje.” V primerih, kot je dodelitev sredstev zavodu, katerega lastnik je bil Cigler Kralj do nastopa ministrske funkcije, se namreč ustvarja vtis pristranskega odločanja – ker so razpis izvajale osebe, ki jim minister zaupa, je pričakovati, da so ravnale skladno z njegovimi pričakovanji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!