KPK pri energetski sanaciji UKCL ni zaznala kršitev protikorupcijskega zakona

Slovenija 08. Dec 202211:52 > 12:50 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek glede domnevnih nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila in energetske prenove glavne stavbe UKC Ljubljana, saj v predhodnem preizkusu ni zaznala kršitev protikorupcijskega zakona. Je pa zaznala tveganja in zato ministrstvu za zdravje izdala priporočila za ravnanje v prihodnje.

Kot so pojasnili na KPK, so postopek uvedli na podlagi prijave, ki so jo prejeli julija. “V okviru predhodnega preizkusa prijave je KPK pridobila vso relevantno dokumentacijo in pojasnila ministrstva za zdravje. Komisija ni zaznala kršitev določil zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je pa na podlagi proučene dokumentacije ugotovila, da so bila v konkretnem poslu uporabljena določila FIDIC Rumene knjige (gradbena pogodba, ki določa ceno kot skupaj dogovorjeno op. a.), ki pa so se z določili k pogodbi spreminjala v večjem obsegu, ter da je bila med postopkom javnega naročila objavljena dodatna dokumentacija, kar lahko predstavlja kršitev temeljnih načel javnega naročanja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Glede na zaznana korupcijska tveganja je KPK ministrstvu med drugim priporočila, da postopke javnega naročanja izvede transparentno, pri čemer naj se v vseh fazah upošteva načelo enakopravnosti ponudnikov na način, da se že pred objavo postopka javnega naročanja zagotovi, da bo ob objavi javnega naročila objavljena oziroma dostopna vsa relevantna dokumentacija.

“Dodatno komisija priporoča, da se v primerih večjih investicij javno naročilo oziroma projekt izvede v ločenih sklopih, in sicer, da se izvede ločeno javno naročilo za projektiranje in ločeno javno naročilo za izvedbo del, pri čemer naj se po vsakem izvedenem sklopu zagotovi ustrezen, transparenten, strokoven in neodvisen nadzor,” so navedli.

Prenova glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sestavljena iz projekta energetske sanacije in projekta notranje prenove, oba bo izvedlo podjetje GKPK,H Holding.

Razburilo dejstvo, da je bil razpis sestavljen ad hoc

Časnik Delo je poleti poročal, da poznavalce razmer razburja predvsem dejstvo, da razpis za energetsko sanacijo, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc.

Iz UKC Ljubljana so za STA takrat sporočili, da navedbe o pomanjkljivosti izvedbe posla ne držijo, da je bil razpis izveden v skladu s predpisi, posel pa da ni bil vnaprej dogovorjen.

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je avgusta nato sporočil, da teče pravni pregled projektov, prav tako so prijave o nepravilnostih predali na KPK.

V. d. urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder pa je tedaj posvaril, da vse pogodbe ministrstva vsebujejo protikorupcijsko klavzulo. “V primeru, če bi se ugotovila kakršnakoli nepravilnost ali korupcija, pogodba seveda pade, s tem pa pade tudi črpanje evropskih sredstev,” je dejal.

Kot je v sredini junija ob začetku energetske sanacije povedal tedanji generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič, bo projekt energetske sanacije v vrednosti 41 milijonov evrov brez DDV v celoti financiran iz evropskih sredstev sklada za okrevanje in razvoj. V okviru sanacije bodo zamenjali fasado, izolacijo in okna ter uredili streho, delno pa tudi prezračevanje in dvigala. Projekt notranje prenove pa bo znašal 30 milijonov evrov brez DDV in bo financiran iz zakona o investicijah v zdravstvu.

Minister za zdravje Bešič Loredan je nato novembra pojasnil, da je vlada evropska sredstva za energetsko sanacijo preusmerila v druge projekte, saj morajo biti porabljena do konca novembra 2023, zato jo bodo financirali iz proračuna. Pojasnil je, da se bo po projekcijah zunanje in notranje obnove projekt podražil za približno 15 milijonov evrov, kar je že predvideno v rebalansu proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!