KPK pri podžupanu Divače ugotovil nasprotje interesov

Slovenija 16. Maj 202412:06 0 komentarjev
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
Foto: KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v primeru podžupana občine Divača Maria Benkoča ugotovila kršitve nasprotja interesov. Benkoč je namreč sodeloval v postopku javnega natečaja, v katerem je bila izbrana kandidatka, s katero ima sam osebne in poslovne stike, ugotavlja KPK.

KPK je postopek v primeru podžupana občine Divača Maria Benkoča uvedla oktobra 2023 po prejeti prijavi, ki je vsebovala očitke o zaposlitvi javne uslužbenke, s katero naj bi bil povezan Benkoč.

Komisija je na podlagi pridobljene dokumentacije ugotovila, da je Benkoč s sodelovanjem v javnem natečaju za zasedbo prostega uradniškega delovnega mesta v občinski upravi, v katerem je bila izbrana kandidatka, s katero ima sam osebne in poslovne stike, znašel v nasprotju interesov, so na KPK pojasnili v sporočilu za javnost.

Podžupan in izbrana kandidatka sta namreč soustanovitelja oz. družbenika v določenem zavodu. “Soustanoviteljstvo oziroma družbeništvo v zavodu pa ustvarja osebne in poslovne stike, kar je v konkretnem primeru posledično pomenilo, da je podžupanov zasebni interes vplival na njegovo nepristransko izvajanje nalog v razpisni komisiji, s tem pa je osebi, s katero ima izkazane osebne in poslovne stike, omogočil korist,” pojasnjujejo na KPK.

Benkoč ravnal v nasprotju z zakonom

Benkoč ob seznanitvi, da je ena od kandidatk za omenjeno delovno mesto njegova družbenica v roku treh delovnih dni ni pisno obvestil nadrejenega, torej predsednika natečajne komisije, s čimer je ravnal v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, navaja KPK. Ugotovitve komisije so pravnomočne, Benkoč zoper njih ni vložil tožbe v upravnem sporu, so še dodali.

Obenem so na komisiji znova poudarili pomen doslednega izogibanja nasprotju interesov. Pri tem gre namreč po njihovih navedbah “za enega ključnih institutov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah in pri razpolaganju z javnimi sredstvi”.

Kot so še opozorili, je od dokazanega nasprotja interesov do korupcije “praviloma le še korak”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!