KPK ustavila postopek v primeru državne sekretarke Tine Sršen

Gospodarstvo 22. Nov 202310:43 0 komentarjev
KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ustavila postopek v primeru državne sekretarke z ministrstva za okolje, podnebje in energijo Tine Sršen, saj niso potrdili konflikta interesov. Sršen se je pod drobnogledom sicer znašla zaradi navedb, da je sodelovala pri pripravi pravil, ki naj bi šle na roke njenemu svaku oziroma njegovemu podjetju.

Revija Reporter je junija poročala, da ima svak državne sekretarke z okoljskega ministrstva Tine Sršen podjetje Energen, ki kot edino v Sloveniji namešča balkonske solarne panele skladno s zakonodajo, in to na podlagi pravilnika, ki ga je pisala Seršen, ko je bila zaposlena na ministrstvu za infrastrukturo. Pojavili so se tudi očitki, da je soprog državne sekretarke zaposlen v Službi RS za zakonodajo.

Kot so v današnjem sporočilu zapisali v KPK, so junija zato na lastno pobudo uvedli postopek predhodnega preizkusa v povezavi z očitki glede domnevnega nasprotja interesov pri pripravi pravilnika o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave za obnovljive vire energije ter zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, pozneje so prijeli tudi dve prijavi zoper Seršen.

Komisija je v okviru predhodnega preizkusa prijave vpogledala v javno dostopne evidence in pridobila vso relevantno dokumentacijo na ministrstvih za infrastrukturo ter za okolje, podnebje in energijo.

“Seršen se ni znašla v nasprotju interesov, saj določbe teh predpisov izrecno ne urejajo pravic, razmerij ali obveznosti za poslovni subjekt njenega svaka oziroma ne določajo izključne pravice posameznemu pravnemu subjektu, pač pa oba predpisa veljata splošno, za vse pravne osebe, ki delujejo na konkretnem področju,” so zaključili v KPK.

Glede očitka v povezavi s prilagojenostjo predpisa enemu samemu ponudniku so pridobili pojasnila, da je ponudnikov balkonskih sončnih elektrarn na območju Slovenije in Evrope več. “V primeru oblikovanja podanih zakonskih rešitev tako ne moremo govoriti o zasebnem interesu v okviru nasprotja interesov, kot ga opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije,” so dodali.

Postopek proti Seršen so zato ustavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!