Krajani v zahvali: Kras se vam klanja, mi se vam klanjamo

Slovenija 30. Jul 202209:25 > 11:23
Delite:
Kostanjevica na Krasu
Foto: Civilna zaščita za severno Primorsko

Krajani in krajanke Kostanjevice na Krasu so se zahvalili gasilcem in vsem drugim, ki so pomagali pri gašenju velikega požara na Krasu. "Tragedija, ki nas je zaznamovala, nas je hkrati tudi povezala. Pomoč je prihajala iz vseh koncev, srčnost je zmagala," so ob tem zapisali. 

Kot so zapisali prebivalci Kostanjevice na Krasu, so za njimi težki dnevi, polni agonije, stresa in predvsem obupa. “Kostanjevica na Krasu je postala ’center’ Slovenije, naš Goriški Kras pa je iz dneva v dan izgubljal podobo in dušo, za katero so poskrbeli naši predniki,” so sporočili v pismu, ki ga je medijem poslala Civilna zaščita za severno Primorsko.

Dodali so, da je trajalo stoletje, da so lahko živeli v takem okolju. “Ljudje so skrbeli za svoje gozdove, obdelovali površine, Kras je postal zelena turistična destinacija. V teh dneh pa se žal od teh podob poslavljamo, od Krasa, kjer so rastli mogočni bori, ki so nas in divje živali varovali pred burjo in mrazom. Tu je novo obdobje, naša pokrajina je ranjena, naša srca strta, a s skupnimi močmi bomo povrnili življenje v Miren Kras,” so zapisali.

Krajani so se ob tem zahvalili vsem prostovoljnim in poklicnim gasilcem, štabu, ki je bil stacioniran v Kostanjevici na Krasu, zračnim silam, civilni zaščiti, vojski, rdečemu križu, nujni medicinski pomoči, policiji, sekačem in gozdarjem, lovcem, prostovoljcem, županu ter vsem, ki so “krotili to ognjeno pošast”. “Tragedija, ki nas je zaznamovala, nas je hkrati tudi povezala. Pomoč je prihajala iz vseh koncev, srčnost je zmagala,” so dodali.

Posebno zahvalo so namenili tudi Prostovoljnemu gasilskemu društvu iz Kostanjevice na Krasu. “Za vas je bila misija težja, saj ste kljub izčrpanosti branili naše vasi do zadnjega atoma moči,” so zapisali.

“Kras se vam klanja, mi se vam klanjamo,” so pismo zaključili krajani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar