Kranjski župan pred volitvami predstavil izpeljane projekte

Slovenija 18. Okt 202215:42 0 komentarjev
Matjaž rakovec
Borut Živulović/BOBO

Kranjski župan Matjaž Rakovec, ki se bo na prihajajočih lokalnih volitvah potegoval za nov mandat, je na današnji novinarski konferenci predstavil projekte, ki so bili v občini izpeljani v zadnjih štirih letih. Kot je izpostavil, je bilo izpeljanih za 70 milijonov evrov investicij, še vrsta projektov pa se obeta v prihodnjih letih. Rakovca bo po do sedaj znanih podatkih na volitvah izzvalo pet protikandidatov.

Trenutni kranjski župan Matjaž Rakovec je s podporo SD že vložil kandidaturo za nov mandat na čelu občine. Za zdaj kaže, da se bo pomeril s petimi protikandidati. Kandidaturo so namreč že napovedali tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, Ivo Bajec, ki bo na volitvah nastopil s podporo SDS, NSi ter SLS, kandidat stranke Več za Kranj Aleksander Svetelj, kandidat Gibanja Svoboda Srečko Barbič in Igor Velov, ki je zbral podpise volivcev.

Rakovec je danes na novinarski konferenci predstavil ključne projekte, izpeljane v trenutnem mandatu. Največji projekt je bila 18 milijonov evrov vredna ureditev komunalne infrastrukture na območju Predoselj, Britofa in Mlake. Občina je za projekt dobila sedem milijonov evrov evropskih sredstev, ni pa zaenkrat uspela dobiti sredstev za nadaljevanje projekta še na območju Čirč in Hrastja, zato s tem projektom čaka na naslednji razpis za evropska sredstva.

Ostale investicije občine od leta 2019 so bile vredne 52 milijonov evrov. “To je številka, ki se mi zdi fascinantna,” je dejal Rakovec. Po njegovih besedah so za projekte dobili tudi 21 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev. Spomnil je, da je bilo sicer tudi v prejšnjem mandatu izvedenih za 63 milijonov evrov investicij, vendar je od tega 43 milijonov evrov odpadlo na projekt komunalnega urejanja.

Med večjimi projekti v zadnjih letih so novi prostori Kovačnice, ki so jih v starem mestnem jedru odprli danes. Prejšnji teden so v uporabo predali novo stavbo glasbene šole, novembra pa bodo odprli še prizidek Osnovne šole Staneta Žagarja.

Župan je spomnil tudi na nekatere že prej končane investicije, kot sta nova osnovna šola in vrtec, pa na 300 novih javnih parkirišč in na prenovo 31 kilometrov občinskih cest, kar predstavlja kar 10 odstotkov občinskih cest. Dolžina kolesarskih stez pa se je v štirih letih povečala s 24 na 72 kilometrov.

Trenutno se na občini intenzivno trudijo z uresničitvijo projekta novega doma starostnikov na Zlatem polju, je povedal Rakovec in pojasnil, da postopki za začetek takšnih investicij trajajo več let, saj so potrebne spremembe prostorskega načrta, projektiranje in pridobitev dokumentacije z vsemi soglasji.

Eden večjih projektov, ki se obetajo, je tudi ureditev centralnega potniškega terminala na kranjski železniški postaji. Država naj bi se namreč leta 2024 lotila investicije v dvotirnost gorenjske železniške proge. Ob tem naj bi se industrijski tir premaknili v Naklo ali Struževo, tako bi se sprostil plato tudi za avtobusni potniški terminal, s čimer bi tranzitni promet umaknili iz središča mesta, je pojasnil Rakovec.

Med projekti, za katere že tečejo aktivnosti, sta tudi Poslovna cona Hrastje in ureditev kranjske tržnice. Poleg tega se v prihodnjih petih letih Kranju obeta tudi 1000 novih stanovanj, od katerih bi jih bilo lahko tretjina neprofitnih, je poudaril župan.

Med dosedanjimi projekti, s katerimi bodo na občini še nadaljevali, je med drugim izpostavil participativni proračun in projekte trajnostne mobilnosti ter ozelenitev Kranja s sajenjem dreves in urejanjem novih parkovnih površin. Tečejo tudi aktivnosti za ureditev kanjona Kokre s sprehajalno potjo in kopališčem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!