Kriminalisti zaradi oddaje portoroške plaže ovadili Gašparja Gašparja Mišiča

Gospodarstvo 24. Feb 202311:45 komentarji
Gašpar Gašpar Mišič
Žiga Živulović jr./Bobo

Kriminalisti so kazensko ovadili direktorja podjetja Okolje Piran Gašparja Gašparja Mišiča v zadevi oddaje dela portoroške plaže v najem, poroča Delo. Ta naj bi zlorabil položaj za pridobitev premoženjske koristi za podjetje Hotel Palace, ki je posredno v lasti Miodraga Kostića.

Javno podjetje Okolje Piran je leta 2019 družbama Hotel Palace in MK Group za 20 let oddalo v najem 2165 kvadratnih metrov plaže v središču Portoroža.

Najnižja letna najemnina je bila določena v višini okoli 18.400 evrov brez DDV, pogodba pa vsebuje možnost podaljšanja za 10 let.

Preberite še: Na upravnih enotah nemočni, lažnih prijav prebivališča pa vedno več

Piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kačič sta policiji naznanila sum kaznivega dejanja oškodovanja javnega podjetja. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je začel postopek in leta 2020 opravil hišne preiskave, med katerimi je bil začasno pridržan direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič.

Kot poroča Delo, je NPU zadevo raziskal in koprsko okrožno sodišče je dobilo zahtevo za sodno preiskavo. Na sodišču so zaslišali vse tri osumljene, Gašparja Mišiča, cenilca Salka Pivaća in direktorico družbe Hotel Palace Jeleno Baronik.

“Dokumenti se berejo takole: srbski milijonar Miodrag Kostić zahteval, direktor piranskega komunalnega podjetja Gašpar Gašpar Mišič pa izpolnil,” povzema časopis in dodaja, da je bilo samo v zadnjih dveh letih Okolje Piran oškodovano za 176.000 evrov, v 30 letih pa bi škoda presegla 1,7 milijona evrov.

Mišič naj bi prilagajal razpis

Gašpar Mišič naj bi predstavnike Kostićevega podjetja seznanjal z okoliščinami razpisa in se prilagajal njihovim zahtevam. Od enega svojih podrejenih naj bi na primer zahteval popravke izračunov, po katerih bi morala najemnina znašati najmanj 62.500 evrov na leto. To naj ne bi bilo skladno s Kostićevo zahtevo, da mora najemnina znašati največ 20.000 evrov. Po ugotovitvah NPU naj bi direktor komunalnega podjetja zlorabil svoj položaj z namenom, da družba iz Kostićevega imperija pridobi veliko premoženjsko korist, pojasnjuje Delo.

Zastopnica družbe Hotel Palace Baronik se je večkrat osebno sestala s Kostićem in kot so kriminalisti razbrali iz njenih zabeležk, sta se dogovarjala tudi o najemu plaže.

Pivać naj bi upošteval željo za hitro in mimo običajnih postopkov naročanja pridobljeno cenitev, ta pa naj bi bila izdelana na naročeno nepošteno vrednost. Kot piše časnik, je NPU nedvoumno ugotovil, da je bil cilj te cenitve zagotoviti čim nižje najemnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.