Krompirjeve počitnice 2021 (jesenske počitnice)

Slovenija 10. Sep 202113:17 > 13. Sep 2021 09:45 0 komentarjev
Krompirjeve počitnice 2021
Žiga Živulović jr./BOBO

Krompirjeve počitnice bodo letos potekale zadnji teden oktobra, in sicer med 25. in 1. novembrom. Ker 1. november pride na ponedeljek in je dela prost dan, bodo šolarji skupaj s koncema tedna doma preživeli kar 10 dni.

Krompirjeve počitnice oziroma jesenske počitnice se bodo začele v ponedeljek, 25. oktobra, in bodo trajale do 1. novembra. Ker je prvi november v ponedeljek in je dela prost dan, se bodo otroci v šole vrnili v torek, 2. novembra. Skupaj s koncema tedna bodo letos šolarji tako na počitnicah kar 10 dni.

Krompirjeve počitnice izvirajo iz Nemčije

Jesenske počitnice so v Sloveniji prvič uvedli v šolskem letu 1993/94. Kmalu se je med ljudmi zanje prijel izraz krompirjeve počitnice. Izraz izvira iz Nemčije, tam se namreč jesenske počitnice imenujejo Kartoffelferien. Uvedli pa so jih nekoč zato, da so lahko otroci doma pomagali pobirati krompir.

V Nemčiji so namreč te počitnice že konec septembra, ko je krompir dozorel in ga je treba pobirati. Otroci sicer v Nemčiji s šolskim letom začnejo prej kot v Sloveniji.

V Sloveniji pa se jesenske počitnice začnejo šele en mesec po nemških, ko je krompir na njivah že dolgo pobran. Morda tudi zato vse več ljudi za jesenske počitnice uporablja izraz kostanjeve počitnice.

Preberite še, kdaj so tudi druge šolske počitnice v šolskem letu 21/22.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!