Kučan: Pahorjeva poteza me čudi. Lahko bi jim podelil tudi jabolko navdiha

Slovenija 13. Dec 202213:52 39 komentarjev
Milan Kučan
Borut Živulović /BOBO

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan poudarja, da so se vrnitelji odlikovanj z njihovim današnjim prevzemom očitno odrekli argumentom, ki so jih pred slabimi tremi desetletji zapisali v pismu. Odločitev predsednika Boruta Pahorja o vrnitvi odlikovanj ga čudi. Kot pravi, bi lahko šesterici osamosvojiteljev odlikovanja podelil na novo, lahko pa bi jim namenil tudi jabolko navdiha.

Predsednik republike Borut Pahor je šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih leta 1993 vrnili v plastični vrečki Bata in jim priložili ostro pismo.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je pred tremi desetletji Igorju Bavčarju, Francetu Bučarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu podelil odlikovanja, a so mu jih ti leto dni kasneje vrnili, je danes za N1 dejal, da o utemeljenosti podelitve odlikovanja omenjeni šesterici sam nikoli ni dvomil in jim zaslug za osamosvojitev nikoli ni odrekal. Vendar pa tokratna odločitev predsednika Boruta Pahorja po njegovem prepričanju ne more izbrisati dejstva, da so bila odlikovanja pred slabimi tremi desetletji vrnjena in da je šlo za dejanje, ki je vpisano v zgodovino mlade slovenske države. “Tokratno vračilo odlikovanj pomeni, da so se ’vrnitelji’, po novem spet ’dobitelji’, odrekli argumentom, ki so jih zapisali v pismu, priloženem vrnjenim odlikovanjem,” poudari Milan Kučan.

Zato ga čudi, da se je Pahor, ki takratno pismo nedvomno pozna in katerega vsebino osamosvojitelji “s ponovnim prevzemom odlikovanj sedaj zanikajo”, odločil za vrnitev odlikovanj. Kot pravi, je imel predsednik Pahor vso možnost, da bi omenjeno šesterico, pri kateri je očitno prepoznal tudi zasluge za današnje stanje, na novo odlikoval. Lahko bi jim tudi podelil jabolko navdiha, dodaja Kučan.

Za N1 je prvi predsednik samostojne Slovenije tudi poudaril, da sam takratno vračanje odlikovanj razume enako, kot ga je pred slabimi tremi desetletji, in da torej svojih pogledov ni spremenil. “Ta odlikovanja so bila vrnjena, da se politično destabilizira država in da se odreče veljavnost izvolitve prvega predsednika države na podlagi tedaj sprejete ustave.” Kot nadaljnje poskuse destabilizacije države Kučan vidi trgovino z orožjem, ki vse do danes po njegovih besedah še ni dobila epiloga.

Pirc Musar: Ponovna svečana podelitev je neprimerna

Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala, da so prejemniki odlikovanj z njihovo vrnitvijo izkazali odnos do države, in ne do tistega, ki jim jih je izročil. “Menim, da vračilo ni primerno dejanje za izkaz nestrinjanja s trenutnimi političnimi razmerami. Ne vidim ovir za spoštovanje volje odlikovancev, ki so si premislili. Sama bi jim vrnitev omogočila, ponovna svečana podelitev pa je neprimerna,” je še zapisala Pirc Musar in dodala, da bo država pod njenim vodenjem usmerjena v prihodnost. Na njen zapis je na Twitterju odgovorila Špela Vovk, svetovalka predsednika republike za komuniciranje in odnose z javnostmi. Zapisala je, da ni bilo nobene ponovne vročitve. “Predsednik republike ni nič ponovno vročil. Smo zelo jasno zapisali, da so odlikovanci sprejeli odlikovanja, ki so jih pred 30 leti vrnili,” je še dodala. 

Osamosvojitelji odlikovanja vrnili v plastični vrečki (FOTO)

Spomnimo, da je bilo pismo, ki ga je šesterica osamosvojiteljev priložila vrnjenim odlikovanjem, polno obračunavanja s takratnim predsednikom republike Milanom Kučanom, povod za njihovo ravnanje pa je bilo odlikovanje pravnika dr. Ljuba Bavcona in zgodovinarja dr. Janka Pleterskega z enakim znakom, kot so ga dobili oni. Podpisniki so v pismu med drugim zapisali, da dve leti po izbojevani svobodi, samostojnosti in neodvisnosti, ki je Slovenijo za relativno nizko ceno rešila iz jugoslovanske morije, “postaja slovenska država v očeh in dejanjih dela naših oblasti in politične javnosti sporna, še bolj sporni pa so za te kroge tisti, ki so si za samostojnost najbolj prizadevali”.

Po njihovih navedbah v pismu se je takrat odvijala politika razvrednotenja slovenske samostojnosti, vse glasnejše pa da so bile pobude za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije. Kučanu so očitali tudi, da se je večkrat zavzel za vojaške pokojnine oficirjem JLA in za njihov odkup vojaških stanovanj, da je bil predhodno obveščen o številnih aferah, a se nanje ni ustrezno odzval, da je bilo zaradi njegovega oklevanja slovenski teritorialni obrambi odvzeto nekaj deset tisoč kosov orožja …

premljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje