Skok v leto 1993, ko so osamosvojitelji odlikovanja vrnili v vrečki Bata (FOTO)

Slovenija 13. Dec 202209:27 8 komentarjev
Zlati častni znak svobode
Srđan Živulović/BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je vidnim osamosvojiteljem Igorju Bavčarju, Francetu Bučarju, Janezu Janši, Jelku Kacinu, Lojzetu Peterletu in Dimitriju Ruplu vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993. Pogledali smo v zgodovino, kaj se je dogajalo pred skoraj tremi desetletji.

Poleti 1993 oziroma natančneje 21. junija je šest vidnih osamosvojiteljev v pismu takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu sporočilo, da vračajo prejeta odlikovanja zlati častni znak svobode RS.

Znak in listino so vrnili v plastični vrečki Bata, svoje razloge pa so pojasnili v daljšem pismu. Zapisali so, da “dve leti po izbojevani svobodi, samostojnosti in neodvisnosti, ki je Slovenijo za relativno nizko ceno rešila iz jugoslovanske morije, postaja slovenska država v očeh in dejanjih dela naših oblasti in politične javnosti sporna, še bolj sporni pa so za te kroge tisti, ki so si za samostojnost najbolj prizadevali”.

Šest prejemnikov odlikovanja je zapisalo, da “smo priče politiki razvrednotenja slovenske samostojnosti, vse glasnejše so v tujini in pri nas pobude za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije”.

Kučan: Pahorjeva poteza me čudi. Lahko bi jim podelil tudi jabolko navdiha

Bavčar, Bučar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel so v pismu predsedniku Kučanu poudarjali, da se je večkrat posredno ali neposredno zavzemal in zanimal za vojaške pokojnine oficirjev bivše JLA, odkup vojaških stanovanj in druge njihove probleme, mnogo manj pozornosti pa naj bi namenjal otrokom in svojcem padlih teritorialcev in policistov v vojni za Slovenijo.

Zlati častni znak svobode Zlati častni znak svobode
Srđan Živulović/BOBO
Zlati častni znak svobode BATA vrečka Zlati častni znak svobode BATA vrečka
Srđan Živulović/BOBO
Zlati častni znak svobode Zlati častni znak svobode
Srđan Živulović/BOBO

Opozorili na podelitev odlikovanja Bavconu

V pismu predsedniku Kučanu še piše, da je slovenski parlament pred enim letom (1992, op. p.) sprejel zakon o odlikovanju častni znak svobode Republike Slovenije, ki ga podeljujejo za junaštvo pri varovanju svobode RS, za izjemne zasluge pri uveljavljanju in obrambi samostojnosti in suverenosti RS, za osebno hrabrost in požrtvovalnost pri reševanju in varovanju človeških življenj in materialnih dobrin, za zasluge in osebni prispevek pri vzpostavljanju, razvijanju in krepitvi mednarodnih odnosov, ki prispevajo k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju RS, in za zasluge na drugih področjih življenja in dela, ki so pomembna za suverenost in svobodo RS.

Po mnenju šesterice politikov je bila izbira izjemno stroga, ko je šlo za podelitev tega odlikovanja tistim, ki so z velikim osebnim tveganjem in v smrtni nevarnosti dejansko prispevali k osamosvojitvi Slovenije. Težko so se na seznam odlikovancev uvrstili nekateri pripadniki TO in policije, brez katerih ne bi bilo uspešne obrambe. Nekateri izmed njih pa so ostali brez častnega znaka svobode.

Podpisniki pisma opozarjajo predsednika Kučana, da je najvišjo stopnjo odlikovanja, zlati častni znak svobode, podelil Ljubu Bavconu, ki je bil dolgoletni člen povojnega represivnega režima in sotvorec boljševistične jugoslovanske in slovenske kazenske zakonodaje, na podlagi katere je gnilo v jugoslovanskih in slovenskih zaporih nešteto političnih zapornikov.

Zlati častni znak svobode pa je predsednik Kučan podelil tudi Janku Pleterskemu, ki je, kot so zapisali v pismu, dejavno sodeloval pri zaustavljanju in zaničevanju osamosvojitvenih procesov v Sloveniji. Šest politikov predsednika Kučana prosi, naj javno pojasni, na katerem odstavku zakona o odlikovanju zlati častni znak svobode RS temelji njegova odločitev za podelitev najvišjega namenskega odlikovanja “sopotnikoma iz komunističnih časov” Bavconu in Pleterskemu.

Zdaj je predsednik republike Pahor, kot so zapisali v njegovem uradu, ob obeleževanju 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije po dialogu z omenjenimi prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993.

Na današnji slovesnosti bodo odlikovanja sprejeli Bavčar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel. V imenu pokojnega Bučarja bo odlikovanje sprejel njegov sin, Janez Bučar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje