KUL še vedno za predčasne volitve, v SDS jih označujejo za pravljico

Slovenija 05. Nov 202118:55 > 19:59 5 komentarjev
Borut Pahor intervju
N1

Odločitvi predsednika republike Boruta Pahorja, da bodo redne volitve na prvi možni datum, torej 24. aprila prihodnje leto, prikimavajo tako v koaliciji kot v opoziciji. V strankah KUL sicer še vedno dajejo prednost predčasnim volitvam, saj da je vsak dan sedanje vlade dan preveč. V SDS jim odgovarjajo, da so predčasne volitve zgolj pravljica.

Predsednik republike Borut Pahor je po pogovorih z vodji poslanskih skupin sporočil, da bo redne parlamentarne volitve razpisal za 24. april prihodnje leto, kar pomeni, da se je odločil za prvi možni datum. Kot so nam povedali v Pahorjevem uradu, bo akt o razpisu rednih volitev podpisal 22. februarja.

Za izbiro zadnje nedelje v aprilu  je Pahor navedel več razlogov. Izpostavil je, da meseca pred volitvami ne bodo prekinjale počitnice, kar bi se zgodilo, če bi bile volitve maja. Predsedniku republike se zdi tudi prav, da državni zbor, vlada in javnost čim prej vedo, kdaj bodo redne volitve. “Upam, da sem z zgodnjo odločitvijo glede datuma državnemu zboru in tudi vladi pomagal, da laže načrtujeta svoje aktivnosti. Prav tako si je velik del javnosti želel slišati, kdaj bodo redne volitve, če ne bo prej predčasnih,” je poudaril Pahor.

Brane Golubović
N1

Izbiri prvega možnega datuma rednih volitev v poslanskih skupinah v glavnem ne nasprotujejo – naklonjenost  poznejšim volitvam so izrazili le v Jelinčičevi SNS.  V strankah KUL pa še vedno vztrajajo, da bi bile nujne predčasne volitve. “Volitve bi morale biti že to nedeljo. Z vsakim dnem, ko odlašamo z njimi in ko sedanja vlada upravljanja epidemije ne prepusti epidemiologom, smo bliže finančni in zdravstveni katastrofi,” je poudaril vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Tudi po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca povzroči sedanja vlada državi in njeni prihodnosti vsak dan veliko škodo. “Ne le zaradi ravnanja na področju epidemije covida-19, temveč zaradi vseh rabot te mafijske združbe je že zdavnaj napočil čas, da sedanja vlada odide,” je dodal Vatovec.

Matej T. Vatovec
N1

Predčasne volitve bi ljudem dale novo upanje, da bo kmalu drugače, je ocenila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Prvi med poslanci SD Matjaž Han pa je spomnil, da je ključ do predčasnih volitev “v rokah koalicije, zmerne opozicije, ki je sam ne razumem, in nekaterih posameznikov, ki čakajo le še 15. v mesecu, da bi dobili plačo”.

Predsednik DZ Igor Zorčič  je pozdravil, da je  predsednik republike Borut Pahor  izbral prvi možni datum rednih volitev. Tudi on pa je ocenil, da bi bilo glede na stanje v državi bolje, če bi bile volitve predčasne.  “Ne samo opozicija tudi večina državljanov in državljank si želi predčasnih volitev, je pa to odvisno od tega, koliko časa bo ta vlada uživala podporo v DZ,” je poudaril Zorčič.

Kljub enotnemu javnemu izrekanju KUL za predčasne volitve pa nekateri naši sogovorniki iz teh strank predčasnemu odhodu na volišče niso več naklonjeni. “Do tega bi prišlo le, če bi se opoziciji pri rušenju vlade pridružila katera od koalicijskih strank,  pridobili pa bi le okoli dva meseca. Sam nikakor  nisem naklonjen temu, da bi se  na primer NSi  s skokom z vladnega voza tik pred koncem mandata kitila, da je alternativa politiki SDS. Če so Janšo podpirali doslej, naj to počno še nekaj mesecev in se s tem nahrbtnikom podajo na volitve,” nam je dejal eden od sogovornikov iz opozicijskih vrst.

Bi lahko volitve tik pred prazniki vplivale na udeležbo?

Vodje poslanskih skupin KUL so se izognili odgovoru na vprašanje, ali jim je predsednik Pahor v zadnjih  pogovorih  kot razlog za izbiro prvega možnega datuma rednih volitev morda omenil svoje nezadovoljstvo z Janševo vlado. Neuradno pa je v opozicijskih vrstah mogoče slišati, da je potarnal nad določenimi vladnimi potezami.

Ker  je 24. april tik pred prazniki in prvomajskimi šolskimi počitnicami, pa se postavlja vprašanje, ali bi lahko izbira tega datuma vplivala na udeležbo na volitvah. Kot je znano, zlasti levosredinske volilce tako  vremenske razmere kot ne najbolj ugoden datum hitro odvrnejo od odhoda na volišče.

V opozicijskem četverčku upajo, da se tokrat to ne bo zgodilo. “Če kdo meni, da bodo prazniki ustavili volilce, naj se spomni 11. julija, ko so ljudje na referendumu v počitniškem času množično zavrnili zakon, s katerim je želela vlada ogroziti naše vode,” je poudaril Golubović. “Sedanja vlada je v državi nakopičila toliko problemov, da bodo šli ljudje na volitve, kadarkoli bodo te razpisane. Naša dolžnost pa je, da jih k odhodu tudi pozovemo,” se je z Golubovićem strinjal Han.

Matjaž Han
N1

Da prazniki ne smejo in ne morejo vplivati na volilno udeležbo, saj so volitve pravica in dolžnost  državljanov, je poudaril tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Po njegovih besedah s tem, da je predsednik Pahor izbral prvi možni datum rednih volitev, v največji vladni stranki nimajo težav, v nasprotju z opozicijo pa so prepričani, da možnosti za predčasne volitve ni. “Lahko si pravljico o predčasnih volitvah še vedno vrtimo, a je to le pravljica,” je dejal Krivec.

Prvak vladne stranke NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin  pa je za STA ocenil, da je 24. april odličen datum. Krščanski demokrati želijo do konca mandata še zamejiti epidemijo in “v teh zahtevnih časih za Slovenijo narediti čim več”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje