Kulturno ministrstvo bi spremenilo pripravo Prešernove proslave

Kultura 18. Okt 202314:56 4 komentarji
Državna proslava
Prešernova proslava 2022 (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Ministrstvo za kulturo je objavilo predlog sprememb zakona o Prešernovi nagradi, po katerem bi proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku po novem pripravil in izvedel koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, ki usklajuje tudi vse druge državne proslave. Kot razlog za prenos organizacije proslave je naveden tudi, da so se pokazale nekatere organizacijsko - tehnične nejasnosti ter vprašanja formalne odgovornosti za izvedbo proslave.

Ministrstvo za kulturo je objavilo predlog sprememb zakona o Prešernovi nagradi. Po njem bi se priprava in izvedba proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri podeljujejo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, prenesla na koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, ki usklajuje tudi vse druge državne proslave.

Omenjeni odbor bi po predlaganih spremembah usklajeval organizacijo proslave, vključno z izborom avtorjev. Odbor razpolaga s potrebnimi produkcijskimi zmogljivostmi in znanji za izvedbo proslave, s tem pa bi se odločanje o vseh državnih proslavah uredilo na primerljiv način, piše v predlogu.

Kot razlog za prenos organizacije proslave je naveden tudi, da so se pokazale nekatere organizacijsko – tehnične nejasnosti ter vprašanja formalne odgovornosti za izvedbo proslave. Nekaj podobnega je bilo tudi v preteklih letih, saj “razmerje med upravnim odborom Prešernovega sklada in ministrstvom za kulturo glede organizacije proslave ni povsem dorečeno”.

Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve sestavljajo predstavniki različnih vej oblasti in različnih državnih organov ter civilne družbe, s čimer so zastopani najrazličnejši vidiki, predvsem pa ima odbor izkušnje na področju organizacije velikih prireditev in reden stik z dogajanjem, še piše v predlogu sprememb. Te so v javni razpravi do 23. oktobra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje