Kustec o stavki: Vrata šol se bodo zapirala zaradi nejevolje nekaterih

Slovenija 08. Mar 202213:51 > 14:47 0 komentarjev

V sredo bodo šolniki stavkali, kar pomeni, da bo zaprtih med 600 in 700 šol in vrtcev. Pred napovedano stavko se je odzvala šolska ministrica Simona Kustec, ki pravi, da se je aktualna vlada zavezala, da v času že razpisanih volitev "ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata".

Šolska ministrica Simona Kustec je v odzivu na stavko, ki so jo za sredo, 9. marca, napovedali šolniki, zapisala, da je na pogoje in delovne zahteve vseh zaposlenih v zadnjih dveh letih vplivala epidemija. Po njeni oceni pri vzgojno-izobraževalnem delu niso poskrbeli le za programske ukrepe, ki naj bi olajševali delo zaposlenih in učencev, dijakov ter študentov, temveč so sprejeli tudi številne ukrepe finančne pomoči.

“Samo za dodatke za nevarnost in posebne obremenitve, za delo v rizičnih razmerah, dodatke za ravnatelje, direktorje, kritje nadomestil plač za čakanje na delo, za nadomeščanja smo med epidemijo namenili še dodatnih 70 milijonov evrov. Vrtci, osnovne šole in glasbene šole so od oktobra 2020 do junija 2021 iz naslova izplačil dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj več kot 149 milijonov evrov. Zavedali smo se, kakšne stiske in obremenitve nastajajo in smo jih tudi ustrezno, v sorazmerju z drugimi zaposlenimi skupinami, finančno naslovili,” je ob tem izpostavila ministrica Kustec.

V nadaljevanju je priznala, da so na širši sistemski ravni tudi na področju vzgoje in izobraževanja že vrsto let problemi plačnih nesorazmerij, neskladja pa so “nastajala skozi zadnjih 13 let”. A kot trdi Kustec, so se plače v javnem sektorju v zadnjih letih povečale bolj kot v gospodarstvu. Na MIZŠ navajajo, da so se povprečne plače v javnem sektorju med 2019 in 2021 povečale za 14,8 odstotka, v zasebnem sektorju pa so v istem obdobju zrasle za 10,8 odstotka.

Kljub temu da se je aktualna vlada zavezala, da v času že razpisanih državnozborskih volitev “ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata”, Kustec zatrjuje, da so se z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v predvolilnem času pripravljeni pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema.

Napovedali so, da bodo za druga odprta vprašanja sindikatov, ki so v pristojnosti ekonomsko-socialnega sveta, v prihodnjih dneh organizirali delovni sestanek, a bosta dokončno besedo o morebitnih rešitvah morala imeti novi sestavi vlade in državnega zbora.

“Vsi skupaj smo si kot družba prizadevali, da v tem šolskem letu vrtci, šole in fakultete zaradi epidemije niti za en dan niso zapirali vrat, zato obžalujem, da se bodo jutri ponekod v državi vrtci, šole in fakultete zapirali zaradi nejevolje nekaterih zaposlenih,” je sporočila ministrica Kustec in pozvala k dialogu.

Na koncu so na MIZŠ še poudarili prvi odstavek 7. člena Zakona o stavki, ki določa, da mora biti v javnih službah tudi v času izvajanja stavke zagotovljen minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja, ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!