Sviz: izčrpali smo vse možnosti, stavkalo bo 40 tisoč šolnikov

Slovenija 07. Mar 202210:50 > 13:50 5 komentarjev
Branimir Štrukelj
N1

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj je povedal, da vlada še zmeraj ni naslovila stavkovnih zahtev Sviza in da druge možnosti, kot je splošna stavka, ni. Spregovoril je tudi o pritiskih na zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki so se odločili za stavko. Prav tako je navodilo šolskega ministrstva o zagotavljanju minimalnega delovnega procesa za čas stavke označil za nezakonito in protiustavno. Starše je prosil za razumevanje in jim zagotovil, da bo nujno varstvo za otroke zagotovljeno.

Sviz je na novinarski konferenci naslovil najbolj pereče problematike, s katerimi se pred stavko spopadajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je tako spregovoril o pritiskih na tiste zaposlene, ki so se odločili za stavko, komentiral po njegovih besedah nezakonito navodilo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede zagotavljanja minimalnega delovnega procesa v vrtcih in šolah, prek katerega poskuša ministrstvo zaposlenim odreči pravico do stavke, ter se nazadnje odzval na poskuse diskreditacij in ustvarjanja zmede med stavkajočimi glede izvajanja stavke z lansiranjem lažnih informacij.

Štrukelj je najprej povedal, da gre za splošno stavko, ki bo potekala od vrtcev do univerz oziroma fakultet. Vlado so pozvali k rešitvi spora, ki je bila artikulirana v stavkovnih zahtevah, a se vlada na nobeno od stavkovnih zahtev ni odzvala.

Želijo si enake obravnave

“Ena od ilustracij, kako nas vlada ne obravnava enako kot druge, je to, da so jutri napovedana nadaljevanja pogajanj v zdravstvu za rešitev tega spora, artikuliranega v stavki v zdravstvu, ki je bila tudi izpeljana. Kje je kakršenkoli upravičen argument, da se z nami na ravna enako?” se sprašuje Štrukelj, a pri tem poudarja, da Sviz stavki v zdravstvu ne nasprotuje, želi si le enake obravnave.

Branimir Štrukelj
N1

Ministrica za šolstvo Simona Kustec v svojem mandatu ni izpostavila problemov v vzgoji in izobraževanju in obremenitev v zadnjem valu epidemije, poudarja Štrukelj in dodaja, da so to storili tako ministri Janez Poklukar, Matej Tonin in Aleš Hojs v svojih sektorjih. “Na vseh teh področjih so se zgodili premiki, zvišanje plač, čeprav imajo v vzgoji in izobraževanju v povprečju največ minimalnih plač v javnem sektorju,” poudarja Štrukelj.

Otrokom zagotovljeno nujno varstvo

643 zavodov je v celoti odločilo za stavko, pri 100 pa pri glasovanju niso dosegli večine. Samo trije zavodi od 760 zavodov, torej vseh v državi, so glasovali proti stavki. Gre za splošno stavko, ki bo tokrat prvič izvajana tudi na univerzitetni ravni.

Otrokom, katerih starši v sredo ne bodo imeli možnosti, da bi z otroki ostali doma, bo zagotovljeno varstvo.

V zavodih, ki so se strinjali s stavko, stavkajo zavodi kot celote. V zavodih, kjer pa stavke niso kolektivno izglasovali, se lahko posamezniki vendarle individualno odločijo za stavko in stavkajo kot posamezniki, “nihče jim ne sme te pravice odvzeti,” poudarja Štrukelj, saj da gre za ustavno pravico.

Navodila ministrstva Štrukelj označuje kot poseg v ustavno pravico do stavke

Na Svizu opozarjajo, da so vlado večkrat pozvali k razrešitvi spora, a da jim ministrstvo za šolstvo ni prišlo naproti. Ne le, da so stavkovne zahteve Sviza ignorirali, izdali so tudi okrožnico, v kateri so podali navodila o zagotavljanju minimalnega delovnega procesa v vrtcih in šolah.

Štrukelj okrožnico označuje kot “poseg v ustavno pravico do stavke, ki v vzgoji in izobraževanju ni z ničemer omejena,  kot je na primer v zdravstvu in policiji.” Sviz je zato pozval ministrstvo, naj nezakonito okrožnico umakne, a ministrstvo do sedaj tega še ni storilo. Prav tako je Štrukelj opozoril, da zaposlenim navodil v okrožnici ni treba upoštevati, saj da so protiustavna. O tem se je Sviz pripravljen pogajati tudi na sodišču, kakor tudi o neplačilu stavke, ki jo prav tako označuje za protiustavno.

Starše prosijo za razumevanje

Štrukelj je spregovoril tudi o težavah, ki jih bo povzročila stavka. Na Svizu so prešteli glasove o stavki in približno 37.000 glasovom se je pridružilo še nekaj novih glasov. Tako je pričakovati, da bo v stavki sodelovalo približno 40.000 zaposlenih. Štrukelj se zaveda, da bo to v vrtcih in šolah povzročilo mnoge težave, predvsem za starše. Te prosijo za razumevanje in podporo, saj da je bilo po Štrukljevih besedah v Svizu storjeno popolnoma vse, da do stavke ne bi prišlo.

Branimir Štrukelj
N1

“Pred tem smo leto dni izpostavljali, da je treba razrešiti vprašanje povečanih obremenitev in zvišanja plač. Res smo izčrpali vse možnosti, zato nam ostane zgolj še to, da izpostavimo, da zavračamo tak nespoštljiv odnos oblasti do nas,” je poudaril Štrukelj. “V tem trenutku tvegamo, da bo prišlo do znižanja kakovosti v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah,” je dodal Štrukelj. Upa, da bodo starši ob vseh težavah pomislili tudi na ta vidik.

Pet do dvanajstih na šolska dvorišča

Stavkalo se bo na delovnih mestih. Bodo pa storili simbolno gesto, ko bodo zaposleni po priporočilu Sviza – odločitev je seveda v rokah zaposlenih – na dan stavke pet do dvanajstih šli pred šole in na nek simbolen način pokazali, kaj si mislijo o nespoštljivem odnosu vlade in ignoriranju stavkovnih zahtev. Zaposleni bodo nato kameram obrnili hrbet in s tem pokazali, da “obračajo hrbet” nespoštljivemu odnosu oblasti do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Nadaljevanje stavke?

Vprašanje za glavni stavkovni odbor je, ali to stavko redno nadaljevati v času te vlade, ali pa se sprijazniti s tem, da bo vlada stavko še naprej diskreditirala in da z njo ne bodo mogli najti skupne rešitve. Če bi se slednje izkazalo za resnično, bi stavko prekinili do izvolitve nove vlade. Tudi v tem primeru bo Sviz zahteval, da se nova vlada do stavkovnih zahtev opredeli.

O prekinitvi stavke razmišljajo predvsem zato, ker so ugotovili, da se bojujejo z mlini na veter. “Pomemben del odgovornosti za nevšečnosti in zaplete, do katerih bo prišlo zaradi stavke, je na strani vlade, ki se z nami ni pripravljena pogajati.”

Edini razlog, da sredine stavke ne bi izvedli, pa je, da bi se vlada do srede na stavkovne zahteve konstruktivno odzvala. “Vlada Republike Slovenije meni, da je za pogajanje pristojno ministrstvo za šolstvo, ki pa se na naše zahteve sploh ni odzvalo in je z nezakonito okrožnico celo izkazalo izrazito nespoštovanje do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,” je dejal Štrukelj.

Na dan stavke bodo rezultati jasni do desete ure dopoldne, ko bodo na Svizu od vseh stavkajočih zavodov že prejeli rezultate stavke ter jih sporočili javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje