Kuštrin pritiska za izstop zdravnikov iz plačnega sistema

Slovenija 19. Nov 202106:09 > 25. Nov 2021 11:35 6 komentarjev
Konrad Kuštrin
Borut Živulović/BOBO

Dvig plač medicinskim sestram v zdravniškem sindikatu Fides uporabljajo kot vzvod za pritisk na vlado, da zdravnike izloči iz plačnega sistema v javnem sektorju. Premier Janez Janša naj bi jim obljubil, da se vlada ukvarja s tem, vendar kaže, da Fides nima podpore ministra Poklukarja.

Potem ko se je vlada s predstavniki sindikatov v zdravstveni negi dogovorila za dvig plač medicinskih sester, so v zdravniškem sindikatu Fides pritisnili na vlado, naj sprejme predlog zakona o plačah v zdravstvu. Ministrov podpis pod aneks h kolektivni pogodbi, ki je prinesel dvig plač medicinskih sester, je po Fidesovem opisu v prvi vrsti žalitev za vse slovenske zdravnike in zobozdravnike, saj je, kot pravijo, aneks dokončno porušil tudi strokovno-organizacijska razmerja v zdravstvu.

Logar: Ministrstvo se zaveda, da ni pravi trenutek za nove fronte

“V naslednjih dneh bodo potekali sestanki z zdravniki, da se slišijo njihova razmišljanja in poiščejo najboljše rešitve tudi zanje,” so nam odgovorili z ministrstva za zdravje.

Vendar nekatere informacije kažejo, da ministrstvo Fidesovih zahtev ne podpira. Vodja strokovne skupine za boj z epidemijo Mateja Logar je na primer danes glede plačnih zahtev dejala, da se na ministrstvu zavedajo, da trenutno ni čas za odpiranje novih front. Takšno stališče ima tudi ona sama ter, kot se je izrazila, posamezniki.

“Zdravstveni delavci moramo predvsem delovati enotno in skupno. Moramo pomagati bolnikom in poskrbeti, da zdravstveni sistem vzdrži,” je dejala in dodala, da bi se lahko o plačah pogovarjali, ko bodo stvari bolj mirne. Mateja Logar je sicer zdravnica na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra in ni predstavnica ministrstva. Ima pa pogoste stike z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci.

Janševa obljuba

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin trdi, da je zakon o plačah v zdravstvu “praktično usklajen”. Vsebina predloga še ni dostopna javnosti, znano je samo, da bi prinesel izstop zdravnikov oziroma vseh zdravstvenih delavcev iz plačnega sistema. Idejo zdravniške organizacije zagovarjajo že več let, vendar še nikoli ni bila tako blizu uresničitve.

Z ministrstva so nam pred dobrim mesecem dni odgovorili, da je zakon o plačah v zdravstvu pripravila delovna skupina, ki jo je imenoval minister Poklukar. “Ker gre za izredno zahtevno materijo in pripravo številnih podzakonskih aktov, ki vplivajo na sam zakon in tudi na finančno oceno zakona, trenutno ne moremo podati časovnice, kdaj bo zakon pripravljen do te mere, da bo lahko obravnavan na vladi,” so nam dejali.

Direktor združenja zdravstvenih zavodov Marjan Pintar nam je dejal, da je bil član delovne skupine za pripravo tega zakona. “Podali smo predloge,” je dejal, “od tega je že kar nekaj časa in ne vem, kaj se je s predlogom dogajalo po tem.”

Kuštrin pa nam je povedal, da se je Fides z ministrstvom za zdravje glede tega predloga zakona usklajeval vse od maja do prejšnjega petka. Konec septembra so se na to temo sestali s Poklukarjem in premierjem Janezom Janšo. Janša je takrat obljubil, da “se dela na tem”, pravi Kuštrin.

Drugi sindikati so proti

Nič pa o tem predlogu ne vedo drugi reprezentativni sindikati v zdravstvu. “Če je osnova predloga izstop določene poklicne skupine iz plačnega sistema, je osnova neustrezna,” pravi Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva. “Smiselno bi bilo, da ministrstvo skliče sestanek z vsemi reprezentativnimi sindikati v zdravstvu, da se pogovorimo o sorazmerjih in nesorazmerjih,” poziva.

Predlog zakona Poklukar, Janša in Fides očitno usklajujejo mimo ministrstva za javno upravo, ki je pred kratkim pripravilo izhodišča za popravke sistema plač v javnem sektorju. Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo poudarja, da se s predlogom zakona o plačah v zdravstvu nista seznanila ne vlada ne krovna pogajalska skupina, v kateri sedijo predstavniki vlade ter reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju.

Podatki zdravniških organizacij vzeti iz konteksta

Zaradi dviga plač medicinskih sester protestira ne samo Fides, ampak tudi skupina Mladi zdravniki Slovenije. Opozorili so, da se lahko zgodi, da ima mladi zdravnik manjšo plačo kot enako stara medicinska sestra, kar bi bil po njihovem svetovni unikum.

Irena Ilešič Čujovič pravi, da so ti podatki vzeti iz konteksta. Mladi zdravniki primerjajo diplomirano medicinsko sestro, ki dela v neonatalnem oddelku porodnišnice in je na začetku kariere uvrščena v 41. plačni razred (2.114 evrov bruto mesečno), z zdravnikom specializantom, ki je na začetku specializacije uvrščen v 38. plačni razred (1.880 evrov bruto mesečno). Takih specializantov je malo, saj ima večina specializantov priznane posebne pogoje dela (PPD), s pomočjo katerih se osnovna plača specializanta lahko zviša za do osem dodatnih plačnih razredov, pravi Irena Ilešič Čujovič. Podatki na portalu plač v javnem sektorju kažejo, da ima 85 odstotkov zdravnikov priznan PPD.

Izstop zdravnikov bi bil drag

Strokovnjaki za plače v javnem sektorju opozarjajo, da bi izstop zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju prinesel veliko povečanje javnih izdatkov. Najprej zato, ker je zdravnikov manj, kot jih država potrebuje, zato bi imeli v (svobodnejših) pogajanjih za delovne pogoje veliko moč. Drugi razlog pa je, da bi izstop ene skupine lahko sprožil verižno reakcijo. Tudi druge poklicne skupine v javnem sektorju bi lahko zahtevale višje plače ali celo, da tudi njih izločijo iz enotnega plačnega sistema. Prav verižne zahteve po višjih plačah so bile – poleg zmanjšanja števila dodatkov – glavna motivacija vlad, da so v prejšnjem desetletju izborile oblikovanje enotnega plačnega sistema.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje