Kvorum ni bil dosežen

Slovenija 27. Nov 202219:00 0 komentarjev
Referendumi
Žiga Živulović jr./BOBO

Udeležba na referendumih je bila relativno visoka, a je za zakone glasovalo več ljudi kot proti.

Udeležba na referendumih o treh vladnih zakonih je bila relativno visoka, vendar je po neuradnih rezultatih večina udeležencev glasovala za zakone. Kvorum torej ni bil dosežen, tako ali tako pa to zaradi izida glasovanja ni pomembno.

Volilna udeležba je presegla 40 odstotkov, zato bi bil kvorum dosežen, če bi bilo glasov proti več kot polovica ali nekaj manj od tega. Vendar je bila razlika pri vseh referendumih večja od desetih odstotnih točk. Največ glasov proti je bilo pri glasovanju o zakonu o vladi. Po zadnjih podatkih, ko je bilo preštetih 99 odstotkov glasov, je proti zakonu o vladi glasovalo 303.413 volilk in volilcev. Kvorum pa je določen pri 338.869 glasovih.

Kako je bilo na dosedanjih referendumih?

Po modelu referendumskega odločanja, ki je bil v Sloveniji uveden leta 2013, morata biti izpolnjena dva pogoja, da je zakon na referendumu zavrnjen. Oba se nanašata na število udeležencev, ki glasujejo proti: mora jih biti več kot tistih, ki glasujejo za, in mora biti vsaj 20 odstotkov volilnih upravičencev. Od spremembe je bilo v Sloveniji pet referendumov. Od tega pa na treh kvorum ni bil dosežen, v dveh primerih, ko je bil, pa sta zakona padla.

Ob sprejetju volilnih imenikov za trojni referendum 12. novembra letos je bilo volilnih upravičencev 1.694.343, petina tega števila pa je 338.869. Številki nista dokončni, saj je treba odšteti tiste, ki so umrli v zadnjih 15 dneh in niso glasovali, ter prišteti tiste, ki jih pomotoma niso vpisali v volilne imenike. Nazadnje se je zaradi tega število upravičencev znižalo za 1.090, zahtevani kvorum pa za 218.

Od spremembe sistema je bil kvorum dosežen na dveh referendumih in na obeh je bilo glasov proti več kot glasov za. Tako sta padla dva zakona: zakon o zakonski zvezi in družinskem razmerju decembra 2015, lani pa zakon o vodah.

Pri prvem od teh dveh je bila udeležba na predčasnem glasovanju veliko nižja kot ta teden, a se je razlika do 16. ure na dan glasovanja zmanjšala. Pri referendumu o zakonu o vodah pa je bila udeležba tako na predčasnem glasovanju kot do 16. ure na dan glasovanja nekoliko višja kot tokrat. Na obeh dosedanjih referendumih, na katerih sta zakona padla, pa je bilo glasov proti precej več kot glasov za. Leta 2015 je bilo razmerje 63,5 odstotka proti in 36,5 odstotka za, lani pa 86,8 odstotka proti in 13,2 odstotka za.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!