Lahko Simič največjemu plačniku davka pove, da je največji? Furs ne komentira

Slovenija 09. Dec 202114:06 > 15:07 5 komentarjev
Ivan Simič
Borut živulovič/BOBO

Fursov šef Ivan Simič vsako leto na kosilo pelje največjega plačnika dohodnine v državi. Podatek, kdo je največji, kot pojasnjujejo na Fursu, dobi od strokovnih služb. Vprašanja, ali lahko Simič tej osebi z vabilom na kosilo izda, da je prav ona največji plačnik davka, pa ne komentirajo.

Generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je v torek v državnem zboru, med pričanjem pred preiskovalno komisijo državnega zbora (DZ) o ukrepanju v epidemiji covida-19, razburil z izjavo, da največje plačnike dohodnine vsako leto pelje na kosilo.

Po mnenju poslanca LMŠ in predsednika preiskovalne komisije Roberta Pavšiča gre za izdajo davčne tajnosti, zaradi katere je napovedal, da bo Simičevo prakso naznanil tožilstvu. Da bodo zadevo preverili z vidika zakonodaje o varovanju osebnih podatkov, je napovedala tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, smo pisali v članku na zgornji povezavi.

Ne komentirajo vabil na kosilo

Na Fursu so včeraj pojasnili, da generalni direktor podpiše informativne izračune in odloča v davčnem postopku letne odmere dohodnine. V obeh primerih ne obravnava konkretnih odločb, temveč se za njihov podpis uporabi faksimile.

Na vprašanje, ali lahko direktor podatke o zavezancih in višini plačane dohodnine obdeluje tako, da izdela seznam največjih plačnikov, so nam odgovorili, da “podatke obdeluje strokovna služba”. Ta, kot je razumeti, Simiču potem posreduje seznam.

Na vprašanje, ali lahko Simič največjemu plačniku z vabilom na kosilo izda, da je ta največji, so nam na Fursu odgovorili s kratkim: “Ne komentiramo.”

denar
PROFIMEDIA

Rekorder za leto 2019 je plačal poldrugi milijon dohodnine, drugo- in tretjeuvrščeni pa po okrog milijon evrov. Podatkov za lani na Fursu ne dajo.

Nekdanji direktor ni vedel, kdo plača največ

Na vprašanje Pavšiča, ali je sam vedel, kdo so največji plačniki dohodnine, je Simičev predhodnik na Fursu Peter Jenko (tako kot Simič je tudi on v torek pričal pred preiskovalno komisijo DZ) dejal, da ne. Tudi on pa je, tako kot kasneje Furs, pojasnil, da generalni direktor podpisuje informativne izračune in da ima zato vpogled v odločbe.

Koliko je plačal rekorder, ne povedo

V nasprotju s prakso prejšnjih let na Fursu letos ne povedo, koliko dohodnine so plačali največji plačniki. Prosili smo jih za seznam največjih po višini plačanega davka in viru dohodka, od katerega je bil ta davek odmerjen (plača, dediščina oziroma kakšen drug vir).

“Teh podatkov glede na problematiziranje teme v javnosti ne bomo posredovali,” so nam danes odgovorili s Fursa.

Kot zanimivost, rekorder za leto 2019 je plačal poldrugi milijon dohodnine, drugo- in tretjeuvrščeni pa po okrog milijon evrov.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje