Lažje čez vročinski val: v Ljubljani trije novi pitniki

Slovenija 22. Jun 202218:07 0 komentarjev
Vita Kontić Bezjak

Mestna občina Ljubljana (MOL) je postavila tri nove pitnike: enega na prenovljenem Trgu mladinskih delovnih brigad, drugega v parku Tivoli in tretjega na Cesti v Gorice. Tako je sedaj v prestolnici skupno 51 pitnikov in pet fontan s pitno vodo, ki bodo Ljubljančanom pomagali prebroditi trenutni in vse morebitne prihodnje vročinske valove.

Vročinski val je v polnem teku, visoke temperature pa niso le neprijetne, temveč so lahko tudi nevarne. Ker se več potimo, hitreje pride tudi do dehidracije, zato je pomembno, da izgubljeno tekočino nadomeščamo tako, da spijemo dovolj vode.

Da bi pomagal blažiti vplive poletne vročine, je ljubljanska občina postavila tri nove pitnike in tako razširila mrežo oskrbe s pitno vodo na javnih površinah v občini.

Na Trgu mladinskih delovnih brigad, ki so ga konec lanskega leta obnovili, so postavili nov pitnik v obliki črke C. Oblikoval ga je akademski kipar mag. Primož Pugelj, ki je o njegovi krožni obliki dejal, da simbolizira pot, ki ima zgodovinski pomen povezovanja Trsta in Dunaja: na tem mestu je namreč nekoč potekala cesta, ki je mesti povezovala, so zapisali na MOL.

pitnik
Vita Kontić Bezjak
pitnik, mol
Vita Kontić Bezjak

Poleg pitnika so zasadili še dodatno ozelenitev s trajnicami in grmovnicami. Postavili so tudi postajališče za izposojo električnih koles in prenovili parkirišče ter uredili parkirna mesta za električna vozila in za gibalno ovirane osebe.

parkirišče, električna vozila
Vita Kontić Bezjak

V parku Tivoli so ob igrišču za mini golf postavili nov pitnik ter obnovili obstoječo fontano in njeno okolico. Na MOL so zapisali še, da so v Tivoliju obnovili tudi ploščad okoli fontane in na novo asfaltirali pot do lipovega drevoreda ter med njim. Prav tako so zamenjali javno razsvetljavo.

fontana, tivoli
Vita Kontić Bezjak

Tretji pitnik so postavili na Cesti v Gorice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!