Lenarčič: nevarnost potresa v Sloveniji realna in velika

Slovenija 07. Okt 202117:29 > 17:29 1 komentar
Janez Lenarčič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob ogledu mednarodne vaje SIQUAKE2020, ki do petka poteka v Ljubljani in okolici, dejal, da je vaja pomembna, saj je nevarnost potresa v Sloveniji realna in velika, nanjo pa se moramo kar najbolj pripraviti. Minister Matej Tonin pa je naš sistem zaščite in reševanja označil kot hiter in učinkovit.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je izpostavil, da je eden od ciljev vaje izboljšanje koordinacije in sodelovanja v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Poudaril je tudi, da ima vaja močno evropsko komponento tako s finančno in strokovno podporo Evropske komisije kot s sodelovanjem ekip strokovnjakov iz vseh sosednjih držav.

Vajo, katere namen je preveriti pripravljenost države na močnejši potres v osrednji Sloveniji in v kateri sodeluje okoli 500 različnih reševalcev, so si danes poleg Lenarčiča ogledali še minister za obrambo Matej Tonin, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek.

Tonin: Slovenija je lahko glede zaščite mirna

Po besedah ministra Tonina vaja v okviru scenarija združuje različne preizkušnje in testiranja, ki bodo prispevala k povečanju odpornosti in pripravljenosti slovenskega sistema zaščite in reševanja na naravne nesreče.

“Slovenija je glede zaščite in reševanja lahko mirna in ponosna. Imamo gasilce in vse druge reševalne službe, ki vsi sodelujejo na tokratni vaji – izjemno močno silo, ki temelji na prostovoljstvu s pomembnimi elementi profesionalizma. In prav to dela naš sistem zaščite in reševanja množičen, hiter in učinkovit,” je, kot so sporočili z ministrstva za obrambo, poudaril minister. Dodal je, da je naša dolžnost, da sistem tudi v prihodnje krepimo in nenehno preverjamo z vajami.

Ljubljana ima v primeru potresa pripravljen dnevni in nočni načrt

Zaradi predpostavke, da do silovitega potresa pride v prestolnici, je Mestna občina Ljubljana eden od konzorcijskih partnerjev vaje, v dogajanje pa so vključene tudi okoliške občine. Po besedah ljubljanskega podžupana Dejana Crneka ima občina zaradi velikega števila dnevnih migrantov za ukrepanje v primeru potresa pripravljen nočni in dnevni načrt. V okviru preventivnih ukrepov pred potresom pa je izpostavil, da je občina v zadnjih 15 letih za povečanje potresne varnosti zdravstvenih, vzgojnih in upravnih stavb doslej namenila približno 250 milijonov evrov.

Po scenariju vaje je Slovenijo prizadel potres z intenziteto osme stopnje po evropski potresni lestvici, zaradi katerega je brez doma ostalo približno 600.000 ljudi. Zaradi poškodb infrastrukture in objektov je prišlo do obsežnega izpada oskrbe z električno energijo, pitno vodo in plinom ter daljinskega ogrevanja stavb na območju Ljubljane.

vreme, oblaki, ljubljana, vreme
Žiga Živulović jr./BOBO

Onemogočena je tudi prevoznost cest, prav tako železniški promet, nastale so tudi druge posledice, ki so ogrozile prebivalce, živali in premoženje, zato je bil aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob potresu. Skladno s tem so bile aktivirane službe zaščite, reševanja in pomoči, službe in nevladne organizacije ter specializirane enote iz sosednjih držav. Delo tujih enot koordinirajo strokovnjaki za usklajevanje mednarodne pomoči prek mehanizma civilne zaščite EU.

Vaja SIQUAKE2020 je osrednji in hkrati zaključni dogodek projekta IPA SIQUAKE, ki ga uprava za zaščito in reševanje z namenom povečevanja pripravljenosti sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za primer potresa izvaja od začetka leta 2019 s podporo omenjenega mehanizma EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje