Letošnje poletje bo poletje zastojev: AMZS napoveduje rekord na cestah

Slovenija 17. Jun 202218:38 > 18:43 0 komentarjev
Gneča
Žiga Živulović jr./BOBO

Minuli dnevi in prihajajoči konec tedna že nakazujejo, kakšno bo poletno stanje na naših cestah. Promet bo, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah. Po ocenah, ki jih je Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) pridobila od nekaterih partnerskih evropskih avtomobilskih klubov, naj bi bil to poletje – v primerjavi z rekordnim letom 2019 – promet na naših cestah povečan za pet do deset odstotkov.

Že nekaj preteklih koncev tedna smo lahko opazili povečan promet proti morju, kar se bo nadaljevalo čez celotno poletje. To poletje bo glavni razlog za povečan promet na naših cestah večje število tujih voznikov, ki bodo potovali na počitnice proti morju in drugim turističnim krajem. Po napovedih, ki jih je AMZS dobil od nekaterih partnerskih evropskih avtomobilskih klubov, se bo število voznikov povečalo za pet do deset odstotkov v primerjavi z rekordnim predkoronskim letom 2019.

“Povečano število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški opažamo že v teh dneh, v nedeljo pa pričakujemo zelo povečan promet v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo vse nadaljnje počitniške konce tednov,” pojasnjuje Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra.

Zupančič predlaga, da če je le možno, se izognite potovanju proti morju v petek popoldan, ko je promet že tako povečan zaradi popoldanske prometne konice in pa v soboto med 7. in 16. uro. Ob tem svetuje redno preverjanje aktualnih prometnih informacij in pa primerna priprava na pot – dovolj tekočine, kakšen prigrizek in poln rezervoar goriva ali polna baterija električnega avtomobila. Pred odhodom svetuje tudi pregled tehnične ustreznosti avtomobila in v teh vročih mesecih tudi delovanje klime.

“Če obstanemo v zastoju, poskrbimo za ustrezno razvrščanje, da omogočimo vzpostavitev reševalnega pasu. Na avtocesti ali hitri cesti se moramo vozniki takoj, ko opazimo, da se promet ustavlja, razvrstiti skrajno levo, če smo na prehitevalnem pasu, oziroma skrajno desno, tudi na odstavni pas, če smo na voznem pasu; ne vemo namreč, ali je zastoj nastal zgolj zaradi zgostitve prometa, zoženja cestišča in podobno, ali je njegov vzrok prometna nesreča, zato je treba v vsakem primeru vzpostaviti reševalni pas, s čimer omogočimo, če je to potrebno, prosto pot in dostop reševalcem ter intervencijskim vozilom,” Zupančič izpostavlja pomembnost reševalnega pasu.

Zapuščanje vozila je smrtno nevarno početje

Zapuščanje vozila v koloni je smrtno nevarno. Avtocesta ni postajališče oziroma počivališče, kjer bi se lahko mirno sprehajali, zato naj voznik in sopotniki vozila ne zapuščajo, če to ni nujno potrebno, še svetuje Zupančič. Avtomobil je ob odhodu na poletne počitnice praviloma pol prtljage. Kot poudarjajo na AMZS, premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto.

“Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso,” priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik.

Nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:

– zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,

– tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,

– če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,

– uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,

– v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,

– drobne kose prtljage pospravite v škatle,

– varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,

– ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,

– pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,

– ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!