Letošnji maj nadpovprečno moker: kakšno bo vreme v prihodnjih dneh

Slovenija 15. Maj 202310:13 0 komentarjev
Deževno vreme
Uroš Kokol/N1

Dež, ki že od začetka meseca kvari majske načrte pohajkovanja na soncu in izletov v naravo, bo v prihodnjih dneh vsaj začasno ponehal. Torek in sreda bosta še naprej mokra, od četrtka pa lahko končno pričakujemo nekoliko bolj stabilno vreme. Četrtek in petek bosta suha, v naslednjem tednu pa nas bodo znova zmočile posamezne krajevne padavine in nevihte.

Današnja poscana Zofka bo letos svoj sloves upravičila le v posameznih krajih. Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo danes še naprej spremenljivo oblačno, popoldne pa v nekaterih krajih pričakujemo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija.

Dež jutri in v sredo še ne bo ponehal. V noči na torek bo zajel vso Slovenijo, tudi temperature bodo za maj precej nizke. Po večini Slovenije bodo najvišje dnevne temperature od 11 do 15 stopinj, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

Oranžno opozorilo

Da bi opozoril prebivalce na dodatno previdnost ob napovedanem deževju in burji, je Arso za torek za vzhodno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega dežja, za jugozahodni del Slovenije pa za torek dopoldne prav tako oranžno opozorilo zaradi napovedanega močnega vetra.

Še vedno nestanovitno, a malce boljše vreme lahko pričakujemo v sredo, ki ne bo popolnoma suha, a bo padavin manj in bodo krajevne.

Od četrtka nekoliko stabilnejše

Po sredi pa bo vsaj nekaj dni “za odtenek” bolj stabilno in suho, je za N1 povedal dežurni prognostik Arsa Uroš Strajnar. Dežja v četrtek in petek tako ni pričakovati z izjemo manjših krajevnih padavin.

Vreme se bo na prehodu v prihodnji teden spet poslabšalo, pričakujemo lahko popoldanske plohe in nevihte. Kdaj natančno se bo to zgodilo, prognostiki za zdaj še ne morejo z gotovostjo napovedati. Suho vreme bi, kot je dejal Strajnar, lahko vztrajalo še v soboto in nedeljo, a ker je napoved za konec tedna še precej nezanesljiva, nas lahko dežne kaplje dosežejo že v soboto ali nedeljo.

Vsekakor pa bo po tem tednu, kot je dejal Strajnar, vreme za odtenek boljše. Kljub krajevnim padavinam bo več sonca, segrelo se bo. Temperature še ne bodo dosegle poletnih, kot smo jih vajeni v drugi polovici maja, in bodo čez dan dosegle okrog 20 stopinj Celzija.

Kot je še dejal dežurni prognostik, je letošnji maj v večini krajev za zdaj bolj namočen kot sicer. V Ljubljani je padavin tudi več kot 50 odstotkov več kot v povprečju, na severovzhodu Slovenije jih je ponekod celo dvakrat toliko kot prejšnja leta.

Padavine maj
ARSO vreme/FACEBOOK

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!