Mokra Zofka ne bo sledila ljudskemu izročilu, Arso za torek izdal oranžni alarm

Slovenija 15. Maj 202307:36
dež, padavine, slabo vreme, vreme
PROFIMEDIA

Ledeni možje so prinesli obilno deževje, sv. Zofija, ki goduje danes, pa kljub ljudskemu izročilu ne bo zelo mokra. Po napovedih vremenoslovcev bo danes spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. V noči na torek prihaja nova obilna dežna pošiljka.

Potem ko so ledeni možje bolj kot mraz prinesli deževje, bo danes, ko goduje sv. Zofija, v ljudskem izročilu imenovana mokra, tudi polulana Zofka, po napovedih vremenoslovcev nekaj manj dežja, saj bo spremenljivo oblačno, nastajale pa bodo krajevne plohe. Že v noči na torek bo spet obilneje deževalo, izdano je oranžno vremensko opozorilo.

Nad Italijo, Jadranom, zahodnim Balkanom in Alpami je ciklonsko območje, ki se pomika proti severovzhodu. V višinah priteka nad naše kraje vlažen in razmeroma hladen zrak.

Danes bodo po tako državi krajevne plohe, v noči na torek pa bodo padavine znova zajele vso Slovenijo. Na Primorskem se bo krepila burja. V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela, kaže napoved Agencije RS za okolje (Arso).

Arso za torek izdal oranžno opozorilo

Da bi opozoril prebivalce na dodatno previdnost ob napovedanem deževju in burji, je Arso za torek za vzhodno polovico države izdal oranžno vremensko opozorilo zaradi napovedanega dežja, za jugozahodni del Slovenije pa je za torek dopoldne oranžno vremensko opozorilo izdal zaradi napovedanega močnega vetra.

V biovremenski napovedi pa Arso navaja, da bo danes vremenska obremenitev prehodno nekoliko popustila, a že v noči na torek se bo ponovno okrepila. V torek bo veliko ljudi imelo vremensko pogojene težave, so zapisali pri Arsu.

Po napovedih meteorologov bo nato v sredo oblačno, občasno bo še deževalo, veter pa bo slabel. Bolje kaže za četrtek, ko bo povečini suho, še kaže vremenska napoved Arsa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.