Levica izbrala svojega kandidata za koprskega župana

Slovenija 24. Okt 202215:09 0 komentarjev
alan medveš, koper, župan
Levica

V koprski Levici ocenjujejo, da zdajšnja občinska oblast ni uresničila pričakovanj, zato so izbrali svojega županskega kandidata. To je Alan Medveš, ki je danes v Kopru predstavil svoj program. Med drugim je obljubil boj proti klientelizmu in za transparentno poslovanje javnih podjetij. Napovedal je gradnjo stanovanj za mlade in zdravstvenega doma.

V drugem krogu prejšnjih županskih volitev je Levica izrekla podporo Alešu Bržanu proti Borisu Popoviču. Zdaj ocenjuje, da Bržan kot župan ni izpolnil pričakovanj, zaradi katerih so ga podprli.

Alan Medveš, ki se je za županski položaj potegoval že leta 2018, je obljubil, da bo stranka še naprej delovala “proti dolgoletnim praksam klientelizma”, za razvoj mesta in podeželja, sodelovanje z italijansko narodno skupnostjo in za to, da lahko ljudje sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na vsakodnevno življenje. Navedel je še boj za pravice najšibkejših in delavcev ter zavzemanje za razvoj kulture v mestu, ki “caplja za športom in drugimi dejavnostmi”.

V primeru izvolitve bi se najprej posvetil gradnji stanovanj za mlade, je napovedal. Za to bi bilo treba po njegovem mnenju reformirati občinski stanovanjski sklad. Že zastavljene projekte bi nadaljeval. Po njegovem mnenju je občina s prodajo nepremičnin zapravila veliko priložnosti za stanovanjsko gradnjo.

Za drugi najpomembnejši projekt je označil gradnjo sodobnega zdravstvenega doma, v katerem bi bile vse storitve dostopne na enem mestu, tako da uporabnikom ne bi bilo več treba hoditi po celem mestu. Pojasnil je, da to ne pomeni zapiranja obstoječih ambulant.

Poslanec Levice Matej Vatovec, ki je tudi na seznamu kandidatov za občinski svet, je dejal, da občina Koper “najmanj zadnjih 20 let ne deluje kot skupnost”. Po njegovem mnenju je bilo tudi v zadnjem mandatu premalo posluha za pobude občanov. Prav sodelovanje z občani je po njegovih besedah rdeča nit programa stranke za lokalne volitve.

V zadnjih letih letih je bilo po Vatovčevem mnenju v mestu “preveč sekanja dreves in gradnje, namenjene jeklenim konjičkom”. Medveš meni, da bi bilo zelenice treba zaščititi ne glede na lastništvo zemljišča. Tudi zato bi bilo treba sprejeti občinski prostorski načrt, je še dejal.

Poleg Medveša se za županski položaj v Kopru poteguje še šest kandidatov. LAB in Gibanje Svoboda predlagata sedanjega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Listo zavedno Koper Patrik Greblo, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!