Mesec na kongresu napovedal podnebni zakon

Slovenija 29. Maj 202108:04 > 15:58 0 komentarjev
Luka Mesec, Levica
Žiga Živulovič jr./BOBO

Stranka Levica je na današnjem kongresu potrdila kandidate za organe stranke, sledile bodo dopisne volitve. Svet stranke bo nato med drugim izvolil koordinatorja Levice. Vnovično kandidaturo je že napovedal sedanji koordinator Luka Mesec.

Stranka Levica se je danes v Sežani sestala na četrtem kongresu. Koordinator levice Luka Mesec je v kongresnem nagovoru opozoril na krize zadnjih let. “Kapitalizem se je zapletel v spiralo kriz in zgodovina je odprta. Da, živimo v zanimivih časih, a živimo in delujemo brez strahu. Zavedamo se, da se zoperstavljamo silam, ki so trenutno močnejše od nas in ki nas zaradi lastnih koristi vlečejo v mračno prihodnost.”

Mesec: Splet kriz presega to vlado

V zadnjem desetletju se je po njegovih navedbah pojavil morda trenutno največji problem: “Povampirila se je tudi desnica, ki ji ni več nerodno obujati duhov fašizma, za katere smo mislili, da so bili leta 1945 v Evropi dokončno pokopani.”

Poudaril je še, da je treba zbuditi razpravo o prihodnosti. Ker se je treba vprašati ne le to, kako doseči čim prejšnje predčasne volitve, ampak tudi to, kaj potem. Po njegovem mnenju je Levica edina stranka prihodnosti v Sloveniji, ker si ne delajo iluzij, “da bo po padcu Janševe vlade nenadoma vse v redu in bo prišlo normalno stanje, kot temu rečejo v politični sredini”. “Ne bo, ker splet kriz, ki ga opisujemo, bistveno presega to vlado,” je opozoril.

Tema današnjega kongresa je zato po besedah Mesca vprašanje, kako na agendo pripeljati teme, ki so z nje izpadle, na primer podnebna in okoljska kriza, prihodnost dela, neenakost in delitev bogastva, prihodnost demokracije in človekovih pravic, tehnologije.

Pripravili podnebni zakon

Mesec je še poudaril, da Levica ni stranka proti gospodarstvu, kar da jim podtikajo njihovi nasprotniki. Trdi, da so za vse, ki ustvarjajo, so pa proti rentnikom, tistim, ki živijo od dela drugih. Prav tako je treba po njegovih besedah ustvariti prostor za mlade in nasloviti neenakost v vseh njenih pogledih.

Levica je po besedah Mesca tudi stranka, ki se v popolnosti zaveda razsežnosti okoljske in podnebne krize. Pripravili so podnebni zakon, ki ga nameravajo uskladiti z drugimi strankami in relevantnimi deležniki.  Namestnica koordinatorja Levice in poslanka Violeta Tomić pa je v nagovoru ocenila, da je Slovenija na najnižji stopnji od osamosvojitve. “Ampak pravijo, da je noč najtemnejša pred zoro. Ampak za to zoro se bo treba boriti in premagati to zlo, ki skozi krizo kapitalizma, pod krinko epidemije prerašča v nacifašizem”.

Tudi ona je ocenila, da je Levica stranka prihodnosti. “Medtem ko se vse druge stranke sprijaznile, da je naša država talka kapitala, mi iščemo načine, kako moč vrniti ljudem.” Levica po njenih besedah vse od vstopa v DZ ves čas dokazuje, da je “nemogoče mogoče”. Med uspehi stranke je med drugim navedla dvig minimalne plače ter povišanje minimalne socialne pomoči in minimalne pokojnine.

Violeta Tomić
Borut Živulovič/BOBO

“Tema, ki prekriva Slovenijo, ne bo trajala večno. Jutranja zarja bo razkrila vso škodo, ki jo povzroča besnenje skrajne desnice, še bolj pa zamujene priložnosti,” pa je dejal koordinator programske konference Levice Sašo Slaček Brlek. Poudaril je, da je Levica po naslednjih volitvah ne le pripravljena sodelovati v vladi, ampak jo tudi voditi. “Če ne mi, kdo pa?” je vprašal.

Zato morajo biti po njegovih besedah v stranki pripravljeni, pri čemer je izpostavil vsebino, ki jo stranka zagovarja. Med drugim je to novi ekološki program, saj je Levica na tem področju ena najbolj aktivnih strank, je dodal. Tudi koordinator programske okoljske skupine Luka Omladič je kot enega temeljnih projektov stranke v prihodnjem mandatu izpostavil podnebni zakon, ki ga bodo pripravili.

S predlogom so po njegovih besedah že precej daleč, temelji pa na osnutku, ki so ga pripravili najboljši strokovnjaki na področju podnebne politike v Sloveniji. Predlog bo cilje razogljičenja določil kot pravno zavezujočo normo, predvideva pa tudi ustanovitev neodvisnega sveta za podnebno krizo, ki pa ne bo “še en brezzobi posvetovalni organ”.

Pripravljeni na prevzem odgovornosti

Mesec je sicer v izjavi novinarjem ob robu kongresa ocenil, da nobena druga stranka v Sloveniji nima takega zaledja intelektualcev, okoljskih gibanj in borcev za človekove pravice. Udeležence današnjega kongresa so namreč med drugim nagovorili filozofa Slavoj Žižek in Mladen Dolar ter nekateri sindikalisti, med njimi glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj, Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in Tea Jarc iz sindikata Mladi plus.

“Pokazali smo, da smo pripravljeni na prevzem odgovornosti,” je dejal Mesec in spomnil na programsko konferenco na kongresu. To je po njegovih besedah eden od najbolj živih delov stranke. Po petkovem že drugem neuspešnem poskusu koalicije za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča je Mesec danes ponovno izrazil upanje, da smo pred predčasnimi volitvami.

Glede na predkongresno resolucijo SDS, ki je odmevala pred nekaj dnevi in v kateri SDS svari pred ekstremisti in Levico, pa je Mesec danes ponovno zatrdil, da so v Levici prvi branik demokracije v Sloveniji. Kot je dejal, se upirajo kršitvam ustavnega reda ter želijo prostor izbire demokratičnih možnosti širiti. Medtem pa je po njegovih navedbah arhiv kršitev protiustavnega delovanja Janeza Janše preveč zajeten, da bi ga zdaj načenjal.

V Levici danes sicer začenjajo volitve neposredno voljenega 25-članskega sveta stranke ter članov in članic strankinih komisij in odborov. Potekale bodo na daljavo in bodo potrjene v sedmih dneh z možnostjo podaljšanja za dodatnih sedem dni, če kvorum ne bi bil izpolnjen. Rezultate volitev bo na podlagi poročila volilne komisije razglasil svet stranke. Ta bo nato izvolil izvršni odbor in koordinatorja ter namestnika koordinatorja stranke. Mesec je napovedal, da bo še enkrat kandidiral za koordinatorja, druge morebitne kandidature pa še niso znane.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!