S PKP tudi dvig najvišjih zdravniških plač

Koronavirus 27. Dec 202113:07 > 19:49 1 komentar
Zdravniki na DTS oddelku
Aljaž Uršej/N1

S sprejemom PKP 10 se dvigajo tudi najvišje osnovne plače zdravnikom in zobozdravnikom. Del opozicije je sicer predlagal, da državni zbor ne sprejme koalicijskega predloga o dvigu plačnega stropa za zdravnike v javnem sektorju. Hkrati je stranka Levica predlagala, da s PKP 10 poslanke in poslanci povišajo plače tistim zdravnikom, ki niso med najbolje plačanimi. V skupini Mladi zdravniki so predlogu Levice nasprotovali, saj bi, kot pravijo, pomenila "stiskanje plač" znotraj poklicne skupine.

Poslanci so PKP 10 danes sprejeli. Za zakon je glasovalo 46 poslancev koalicije, SNS, predstavnika manjšin, trije poslanci Desusa in nepovezana poslanka Mateja Udovč. Nasprotovali so mu poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine Nepovezanih poslancev.

Koalicija je predlog dviga najvišjih osnovnih plač zdravnikov in zobozdravnikov v PKP 10 vnesla na seji odbora za finance konec prejšnjega tedna. Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in Nepovezani poslanci pa so predlagale, da se iz predloga desetega protikoronskega zakonskega paketa PKP 10 črta člen, ki dviguje plačni strop za zdravnike v javnem sektorju. Hkrati je Levica predlagala, da se plače povišajo tistim zdravnikom, ki so med slabše plačanimi.

Opozicijska predloga na današnji seji nista bila potrjena.

Koalicija za dvig najvišjih zdravniških plač za 6 razredov

Po trenutno veljavni ureditvi lahko zdravniki v enotnem sistemu plač v javnem sektorju dosežejo največ 57. plačni razred, ki znaša 3960 evrov bruto mesečno. PKP 10 pa določa, da bodo lahko zdravniki dosegli 63. plačni razred, ki bi jim prinesel 5011 evrov osnovne mesečne bruto plače. Omejitev bo – po predlogu koalicije – dvignjena začasno. Veljala bo do konca leta 2022.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je v državnem zboru pojasnil, da ne gre (samo) za dvig najvišjih zdravniških plač. Po njegovem je dvig plačnega stropa potreben, ker določa nov okvir za pogajanja o spremembi tarifnega dela kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. V ta pogajanja bodo vključeni tudi mladi oziroma slabše plačani zdravniki in zobozdravniki, je pojasnil.

Opozicijska poslanska skupina SNS, ki pogosto zagotovi ključne glasove za koalicijske predloge, ima pri dvigu zdravniških plač pomisleke, je na današnji seji državnega zbora povedal poslanec SNS Jani Ivanuša. Vendar nam je pozneje vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pojasnil, da gre samo za pogovore. “Ne bomo delali problemov,” je pojasnil.

V zdravniškem sindikatu Fides predloga dviga ne želijo komentirati, a so vseeno sporočili, da ga razumejo. Skupina Mladi zdravniki, ki je v zadnjih tednih glasno opozarjala na relativno slabo plačane mlade zdravnike, je ocenila, da vlada zdravnikom ponuja prazno obljubo. So pa menili, da je vladni predlog dobrodošel za starejše kolege.

Mnogi so protestirali proti vladnemu predlogu zvišanja plačnega stropa za zdravnike. Očitali so mu, da neustaven in da ruši razmerja v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja. V Levici pa so ga prepoznali kot dokaz, da je zdravniški sindikat Fides izkoristil mlade zdravnike za dvig plač najbolje plačane skupine v državi.

Za dvig plač zdravnikov, ki so zdaj do 50. plačnega razreda

Levica je skupaj z drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami, ki ne glasujejo skupaj s koalicijo, predlagala, da se dvig plačnega stropa za zdravnike odstrani iz PKP 10.

Hkrati je Levica sama predlagala, da se plače povišajo tistim zdravnikom in zobozdravnikom, ki so zdaj uvrščeni do 50. plačnega razreda. Njihov predlog je bil tak:

– Delovna mesta, ki so uvrščena do vključno 40. plačnega razreda (2.033 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 4 plačne razrede višje.

– Delovna mesta, ki so uvrščena od 41. plačnega razreda do vključno 45. plačnega razreda (2474 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 3 plačne razrede višje.

– Delovna mesta, ki so uvrščena od 46. plačnega razreda do vključno 50. plačnega razreda (3009 evrov osnovne mesečne bruto plače), se uvrstijo za 2 plačna razreda višje.

Mladi zdravniki proti “stiskanju plač”

V skupini Mladi zdravniki so predlogu Levice nasprotovali. “Menimo, da poslani predlagani amandma nikakor ne rešuje nastale plačne problematike, ampak jo celo dodatno poglobi,” so nam odgovorili po elektronski pošti. “Posledica sprejema tega amandmaja bi bilo dodatno stiskanje plač, ne samo med različnimi poklici v zdravstvu, kot je bilo uvedeno z zadnjim aneksom, ampak tokrat kar znotraj celotne poklicne skupine. Hkrati se pojavlja vprašanje smiselnosti takšnega aneksa v zakonu, saj je enaka rešitev možna že znotraj kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Vendar je slaba.”

Dodali so, da bi bil to zadnji žebelj v krsti očitnih plačnih nesorazmerij v našem javnem zdravstvenem sistemu. Ponovno so se zavzeli za izstop zdravstvenih delavcev iz enotnega sistema plač v javnem sektorju. Vendar tega zdaj ne omenjajo več kot edine možnosti, kar bi lahko pomenilo, da podpirajo aktualni vladni predlog, zapisan v PKP 10.

“Kot dolgoročno pot naprej vidimo ločen plačni sistem za zdravstvene delavce in vzpostavitev primernih plačnih razmerij, tako znotraj poklicnih skupin kot tudi znotraj timov. Zato pozdravljamo rešitve, ki to, ali pa najboljši približek temu, omogočajo,” so zapisali. “Nikakor pa ne odobravamo takšnih rešitev, ki dodatno zaostrujejo razmerja v že tako razgretem ozračju,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje