Fides o predlogu dviga plač: Vlada popravlja Poklukarjevo kardinalno napako

Slovenija 23. Dec 202109:17 > 18:27 11 komentarjev
Konrad Kuštrin
Borut Živulović/BOBO

Odbor za finance je v PKP 10 vnesel začasni dvig najvišjih zdravniških plač. Zdravniki zdaj lahko v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja dosežejo največ 57. plačni razred, koalicija pa bi strop dvignila do 63. plačnega razreda. V skupini Mladi zdravniki trdijo, da gre za prazno obljubo, v zdravniškem sindikatu Fides pa se do predloga ne opredeljujejo. So pa v Fides poudarili, da "gesto vlade" razumejo.

Koalicijski poslanci in poslanke so na današnji seji odbora za finance potrdili svoj amandma, ki bi dvignil omejitev najvišjih osnovnih plač zdravnikov. Po trenutno veljavni ureditvi lahko zdravniki v enotnem sistemu plač v javnem sektorju dosežejo največ 57. plačni razred, ki znaša 3960 evrov bruto mesečno. Koalicija pa predlaga, da bi lahko zdravniki dosegli 63. plačni razred, ki bi jim prinesel 5011 evrov osnovne mesečne bruto plače. Omejitev bi bila po predlogu koalicije dvignjena začasno. Veljala bi do konca leta 2022.

Predlog je naletel na ostre odzive, po mnenju nekaterih bi lahko bil celo neustaven. Na to je poslanke in poslance na današnji seji odbora za finance opozorila tudi Sonja Bien Karlovšek iz zakonodajno-pravne službe državnega zbora. Takšen predlog bi namreč lahko bil v nasprotju z ustavno zagotovljenim načelom enakosti, je pojasnila. Na to je opozoril tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

“Nakazuje se sladoled, za enkrat smo dobili samo prazen kornet”

V skupini Mladi zdravniki menijo, da predlog ne pomeni rešitve plačne problematike zdravnikov, zaposlenih v javnem zdravstvu. “Predlog amandmaja v bistvu ne zagotavlja ničesar, razen možnosti preboja stropa, kar je za naše starejše kolege gotovo dobrodošlo,” so nam po elektronski pošti odgovorili predstavniki skupine, “Če se izrazimo nekoliko metaforično – nakazuje se sladoled, ki se bo v enem letu stopil, zaenkrat smo pa dobili samo prazen kornet.”

“Namesto da bi šli v smer dolgoročne rešitve, sklepamo, da bo zdaj sledilo zavlačevanje s strani ministrstva za zdravje glede točnih dvigov plačnih razredov za to eno leto (oziroma manj, odvisno od dolžine zavlačevanja),” so nadaljevali svoj odziv na koalicijski predlog, “Hvala ministru za prazen kornet in prazne obljube.”

Zdravnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Fides: Razumemo gesto vlade

Iz zdravniškega sindikata Fides, ki ga vodi Konrad Kuštrin, so sporočili, da se do predloga amandmaja ne morejo opredeliti. Opredelili se bodo, če bo predlog sprejet, so pojasnili. V svojem odgovoru so spomnili, da se zdravniki v plačnem sistemu ne vidijo več. Fides želi, da bi se, kot pravijo, v Sloveniji vzpostavilo razmerje med zdravniškimi plačami in povprečno plačo v državi, ki bo primerljivo z razmerjem v ostalih državah članicah Evropske unije.

Zanimivo je, da je Fides predlog amandmaja pripisal vladi. V zdravniškem sindikatu so namreč dodali, da “gesto vlade” razumejo, kritični pa so bili do ministra za zdravje ministra za zdravje Janeza Poklukarja. “Razumemo gesto vlade, da želi popraviti kardinalno napako ministra,  ko se je ob usklajevanju novega zakona o plačah vseh zaposlenih v zdravstvu s figo v žepu pogajal s sindikatom zdravstvenih delavcev in z aneksom povsem porušil še sleherne zametke sprejemljivih razmerij plač, ki vodijo v absurdne situacije in ki povsem negirajo strokovno hierarhijo v zdravstvenem timu, in z obližem začasno sanirati nevzdržno stanje. To še zdaleč niso rešitve, ki jih zdravniki, kot sistemske ukrepe, ki bodo omogočili kvaliteten javni zdravstveni sistem, upravičeno pričakujemo,” so zapisali.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je v izjavi za medije po pisanju STA ocenila, da plače v zdravstvu potrebujejo celovito reformo. Z njo bo po njenih besedah treba poskrbeti za strokovnjake v t. i. težki medicini. Gre za področja v zdravstvu, ki so za državo izjemno pomembna, ne omogočajo pa velikih zaslužkov. Po vsem svetu so taki strokovnjaki dovolj nagrajeni, da se ukvarjajo s svojim težkim poklicem, je dodala. Dvig plač zdravnikom zato sama podpira.

Vlada soglaša

Dvig najvišjih zdravniških plač je po današnji seji odbora za finance postal del predloga zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19. Ta zakon, imenovan tudi protikoronski paket 10 (PKP 10), bo državni zbor obravnaval v ponedeljek. Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da soglaša z več amandmaji, ki so jih koalicijske stranke vložile k predlogu PKP 10. Med drugim je soglašala z amandmajem za dvig najvišjih zdravniških plač.

Na vprašanje, ali bi lahko bila določba o dvigu zdravniških plač v ponedeljek iz PKP 10 umaknjena, še ni mogoče odgovoriti. Ključna bo namreč poslanska skupina DeSUS, ki se do tega predloga še ni opredelila. Na odboru za finance namreč nima člana. Poslanec DeSUS Branko Simonovič nam je dejal, da še ne more napovedati, kako bo glasoval, saj ne pozna vsebine.

Najvišji plačni razred v enotnem plačnem sistemu je 65. razred, ki pomeni 5420 evrov osnovne mesečne bruto plače. Dosegajo ga predsedniki države, vlade, državnega zbora, vrhovnega sodišča in ustavnega sodišča.

Bodo sledili tudi dvigi drugih plač?

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja predlaga, da se odprava omejitev razširi tudi na ostale javne uslužbence in velja ne le začasno, temveč trajno. Kot je pojasnil vodja pogajalske skupine, sicer predsednik sindikalne centrale Pergam, Jakob Počivavšek, ni nobenega razloga, da se omejitev odpravi samo za zdravnike. Prav tako po njegovem prepričanju dvig najvišjih zdravniških plač nima nikakršne povezave z epidemijo. Koalicija je sicer v obrazložitvi predloga, da je treba najvišje zdravniške plače dvigniti, ker to izhaja iz zavez, ki jih je dala vlada Mira Cearja ob zdravniški stavki leta 2016. Zato je tudi Sonia Bien Karlovšek iz zakonodajno pravne službe državnga zbora opozorila, da se postavlja vprašanje, ali je dvig plač kakorkoli povezan z namenom PKP 10, torej z soočanjem z epidemijo.

Glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja (SVIZ) ter predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj pa je ocenil, da predlog pomeni neenako oziroma selektivno obravnavo. Zato meni, da bi se moralo s tem vprašanjem ukvarjati ustavno sodišče.

Prejšnji teden je Štrukelj za N1 nakazal, da bi dvigu zdravniških plač sledile zahteve po dvigu plač drugih poklicnih skupin. “Če bodo višje razrede oziroma plače dobili zdravniki, ki so najvišje uvrščeni v 57. plačni razred, bomo enako zahtevali tudi za enakovredno vrednotene univerzitetne profesorje in raziskovalce z doktoratom,” je dejal.

Razburjenje na odboru za finance

Koalicijski predlog za dvig najvišjih zdravniških plač je bil tudi glavni razlog za prepir na današnji seji parlamentarnega odbora za finance. Iz razprave poslank in poslancev na odboru je bilo razumeti, da je zakonodajno pravna služba več predlaganih amandmajev k PKP 10 ocenila za nedopustne, ker naj ne bi bili povezani z vsebino predloga zakona. Predsednik odbora Robert Polnar je odločil, da bo odločanje o amandmajih dovolil, čeprav je v preteklosti amandmaje, do katerih je zakonodajno pravna služba zavzela takšno stališče, izločil.  Člani obora iz vrst poslanskih skupin, ki ne sodelujejo s koalicijo, so protestirali. Pri tem so nekateri menili, da je Polnar tako odločil predvsem zato, da bo lahko sprejet amandma za dvig najvišjih zdravniških plač. Trdili so, da temu predlogu nasprotujejo nekateri reprezentativni sindikati. Še več razburjenja je povzročila Polnarjeva odločitev, da nekaj časa ne bo dovolil postopkovnih predlogov. Nato so člani odbora iz vrst opozicijskih strank, ki ne sodelujejo s koalicijo, napovedali obstrukcijo in odšli iz dvorane. Kljub temu je bil odbor sklepčen je potrdil koalicijske amandmaje.

Fides za višji dvig

Predstavniki zdravnikov so v zadnjih tednih vztrajali pri izstopu zdravnikov iz sistema plač v javnem sektorju. Po naših neuradnih informacijah jim je vlada že prej ponudila dvig plač za nekaj plačnih razredov, vendar bi zdravniki ostali znotraj plačnega sistema. Takšne predloge so, po naših neuradnih informacijah, predstavniki zdravnikov zavračali. Sedanji predlog dviga plačnega stropa za zdravnike je sicer višji od prejšnjih, za katere smo izvedeli neuradno.

Zdravniški sindikat Fides in skupina Mladi zdravniki je z ministrstvom za zdravje od maja do novembra usklajevala osnutek zakona o plačah v zdravstvu. Ta nikoli ni bil javno objavljen, po neuradnih podatkih pa bi prinesel izstop zdravstvenih delavcev iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Potem bi bile plače zdravstvenih delavcev vezane na razmerje do povprečne plače v državi. Fides si po naših neuradnih informacijah prizadeva, da bi najvišja osnovna plača zdravnika znašala 3,5-kratnik povprečne plače v državi, kar bi pomenilo 6.556 evrov bruto oziroma 4.235 evrov neto mesečno. Za vezavo višine zdravniške plače na povprečno plačo v državi si je Fides prizadeval že pred leti, vendar je bilo najvišje predlagano razmerje takrat tri proti ena.

Zdravniki se kopičijo pod plačnim stropom

Pogajanja med zdravniškima organizacijama in ministrstvom, ki ga je v teh pogajanjih zastopal državni sekretar Robert Cugelj, so se iz neznanega razloga ustavila. Cugelj po naših neuradnih informacijah zapušča ministrstvo, minister Poklukar pa še ni jasno odgovoril na vprašanje, ali osnutek zakona o plačah v zdravstvu obstaja. Dejal pa je, da je izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema možen samo pod pogojem, da bo glede tega dosežen širok družbeni konsenz. Po mnenju poznavalcev takega konsenza ni mogoče pričakovati.

Po propadu pogajanj z ministrstvom so Fides in Mladi zdravniki začeli javno pozivati k spremembi zakonodaje glede zdravniških plač. Pri tem kot argument uporabljajo dvig plač drugih zdravstvenih delavcev, za katerega sta se s sindikati, med katerimi ni bilo Fidesa, dogovorila Poklukar in minister za delo Janez Cigler Kralj. Mladi zdravniki so glasno opozarjali na tiste zdravnike, ki imajo relativno nizke plače. Opozarjali so na primere, ko bi imele medicinske sestre višje plače od zdravnikov.

Vendar so se predstavniki zdravnikov ves čas zavzemali tudi za dvig najvišjih zdravniških plač. Ker lahko zdravniki znotraj javnega sektorja dosežejo največ 57. plačni razred, se kopičijo v tem razredu.

Plače zdravnikov, plačni razredi
N1

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje