Ljubljanski avtobus poganja vodik: kako poteka polnjenje? (VIDEO)

N1 video 22. Sep 202216:32 2 komentarja
Avtobus na vodik,
Žiga Živulović jr./Bobo

Po ljubljanskih ulicah se bo naslednje dni vozil prav poseben mestni avtobus. V prestolnici je namreč do 30. septembra na testni vožnji avtobus, ki ga poganja vodik. Potniki se bodo v tem času lahko z njim vozili na liniji 2.

Avtobus s pogonom na vodik, ki sta ga izdelali podjetji Toyota in Caetano, je v Ljubljano na testno vožnjo prispel v tednu mobilnosti, po mestu pa bo vozil do 30. septembra. Čeprav je to testna vožnja, takšne avtobuse že proizvajajo. Kot je dejal predstavnik podjetja Caetano, Francisco de Mgalhaes, trenutno po svetu vozi več kot 70 takšnih avtobusov, ki so del mestnega prometa v evropskih mestih ter v Avstraliji in Savdski Arabiji.

Mestni avtobus uporablja vodikove celice, ki so jih razvili pri Toyoti in so skupaj z rezervoarji nameščene na strehi avtobusa. Kot je dejal predstavnik Caetana, so ti tam zaradi varnosti potnikov in lažjega vzdrževanja. V rezervoarje lahko pod pritiskom 350 barov načrpajo največ 37,5 kilograma vodika, kar je dovolj, da avtobus prevozi najmanj 450 kilometrov. Avtobus na 100 kilometrov porabi okoli šest kilogramov vodika. Notranjost avtobusa je zelo podobna drugim avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

Da bodo avtobus med testiranjem lahko ponovno napolnili z vodikom, je podjetje Messer v bližini prostorov Energetike Ljubljana v Šiški postavil začasno polnilnico. Vodik, ki so ga pripeljali iz Madžarske, je shranjen v jeklenkah, ki so na posebni prikolici. Ta je povezana s kompresorjem in črpalko, na katero se lahko priključijo vozila različnih velikosti. Črpalka je opremljena s senzorji, ki bi v primeru uhajanja vodika črpanje ustavili. Da se avtobus s praznim rezervoarjem napolni, traja približno 20 minut. Polnjenje poteka podobno kot polnjenje vozil na plin, postopek pa si lahko ogledate v videoposnetku.

Avtobus pa je, kot kaže, že prepričal župana Zorana Jankovića, ki je proizvajalcem na pol v šali že sporočil, naj kar pripravijo pogodbo. “Vozniki pravijo, da se avtobus dobro obnese, dobro teče, in prav zato sem vesel, da ga lahko predstavimo v Ljubljani,” je dejal župan. Kdaj bi lahko v prestolnici kupili prve takšne avtobuse, še ni znano. Njihova cena je, kot je dejal predstavnik Caetana de Mgalhaes, močno odvisna od opremljenosti, vendar v povprečju eno vozilo stane okoli 600.000 evrov.

Kot je pojasnil Janković, se bo morala v mestu pred prihodom avtobusov na vodik zgraditi dodatna infrastruktura. “Naša ključna ambicija je, kako biti tudi samooskrbni,” je dejal. Po njegovih besedah teče skupaj s projektom prenove obrežja Ljubljanice tudi zagotavljanje infrastrukture za pridobivanje vodika z elektrolizo. “Hidroelektrarna, ki bo stala na sotočju Ljubljanice in Grubarjevega prekopa, bi lahko proizvajala elektriko tudi za pridobivanje vodika,” je pojasnil. Po njegovih pričakovanjih bi Ljubljana lahko začela pridobivati vodik v naslednjih petih letih.

Tudi namestnik direktorja LPP Rok Vihar je poudaril potrebo, da se pred prihodom avtobusov na vodik uredi vse potrebno. “Trenutno infrastrukture za vodik še ni, upamo, da se bo v prihodnje vzpostavila. Če želimo proizvajati zeleni vodik, kar je tudi dolgoročni cilj, moramo zagotoviti tudi proizvodnjo zelene električne energije” je dejal za N1. Dodal je še, da bodo ob uvedbi avtobusov na vodik stroški, ki jih LPP ima z upravljanjem, gotovo višji kot sedaj. “Tehnologije za doseganje ogljične nevtralnosti so dražje, menim pa, da bi bilo napačno, da bi se cena prevalila na potnike,” je povedal. Po njegovih besedah si v LPP želijo zagotoviti sredstva skupaj z državo tako, da to ne bo vplivalo na cene vozovnic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje