Ljubljanski maraton: kakšno bo vreme?

Slovenija 17. Okt 202314:14 1 komentar

V soboto in nedeljo bo po ljubljanskih ulicah teklo več tisoč tekačev 27. Ljubljanskega maratona. Bodo tekli po suhem ali po dežju?

Tekači ta teden zaskrbljeno pogledujejo proti nebu in redno preverjajo vremensko napoved, saj bodo mnogi ta konec tedna tekli na Ljubljanskem maratonu. Napovedi za ta teden namreč niso najboljše, poleg precejšnje ohladitve, ki nas je zajela minulo nedeljo, lahko ponekod v Sloveniji že danes pričakujemo dež. Bo ta do sobote in nedelje vztrajal ali se maratoncem vendarle nasmiha nekoliko lepše vreme?

Kot je za N1 povedal dežurni prognostik Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh, bo v osrednji Sloveniji, torej Ljubljani, največ dežja v četrtek. V petek bo prehodno oslabel, a ne popolnoma ponehal.

V soboto in nedeljo izboljšanje

V noči na soboto bo prehodno spet več padavin, a bodo do sobote zjutraj, kot kaže, precej oslabele. Sobota, ko tečejo predšolski in šolski otroci, bo tako pretežno oblačna z občasnim dežjem ali manjšimi plohami, a Velkavrh je pomiril, da padavine ne bodo konstantne in ne v večjih količinah.

Vreme bo v nedeljo, ko potekajo maraton, polmaraton in tek na deset kilometrov, še za odtenek boljše kot v soboto. Možnosti za padavine bo še manj. Sicer ne bo popolnoma suho, a kot je poudaril dežurni prognostik, “ni nemogoče, da bi bila nedelja večinoma suha”.

Tekačem bodo naklonjene tudi temperature, saj se bo ozračje v primerjavi s hladnim začetkom tedna že nekoliko segrelo. Konec tedna mraza ne bo, jutra pa bodo razmeroma topla. Po Arsovih napovedih bodo jutranje temperature v soboto okrog 14 stopinj Celzija, v nedeljo pa se bodo gibale med 10 in 11 stopinjami Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje