Prihaja občuten padec temperatur. Kako mrzlo bo?

Slovenija 11. Okt 202313:50 3 komentarji
vreme
Foto: Agencija RS za okolje

Že ta konec tedna bo Slovenijo dosegla izrazita hladna fronta, ki bo nad našimi kraji vztrajala še prihodnji teden. Dnevne temperature bodo kar za 10 do 15 stopinj Celzija nižje kot v tem tednu. V sredo pa se bo tudi "uradno" začela kurilna sezona.

Po rekordno toplem vikendu tudi v drugem oktobrskem tednu uživamo v nadvse prijetnem vremenu, saj se najvišje dnevne temperature v notranjosti države gibajo okrog 25 stopinj Celzija. Lepo vreme nas bo spremljalo še vse do sobote, v nedeljo pa nas bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) dosegla izrazita hladna fronta, ki se bo iznad srednje Evrope pomaknila tudi nad naše kraje. Nad severnim Sredozemljem bo prehodno nastalo ciklonsko območje, od severovzhoda pa bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak.

V nedeljo bo oblačno s padavinami, sprva se bodo pojavljale tudi nevihte. Kot so zapisali na Facebookovi strani Arsa, bo predvidoma padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, a se lahko napovedi o količini padavin še precej spremenijo. Meja sneženja se bo v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek predvidoma spustila do okoli 1.500 metrov nadmorske višine.

Čeprav bodo v ponedeljek padavine prehodno ponehale, se bo od torka do petka njihova verjetnost občasno znova povečala. Na Primorskem bo pihala burja. Izrazito hladno bo predvsem v sredo, saj se bodo najnižje dnevne temperature glede na izračune vremenskih modelov Arsa približale ničli, na Gorenjskem in Notranjskem pa bo že zmrzovalo. 

Kot so še poudarili meteorologi, mora za začetek kurilne sezone jeseni večerna temperatura ob 22. uri tri dni zapored pasti pod 12 stopinj Celzija. “Predvidoma se bo v večjem delu Slovenije to zgodilo med nedeljo in torkom, tako da se bo kurilna sezona tudi ‘uradno’ začela v sredo, 18. oktobra. Po letu 1961 se je še kasneje v oktobru kurilna sezona začela le v letih 1966, 1968, 2014 in 2017,” so še poudarili vremenoslovci.

Kakšno vreme bomo imeli v četrtek?

V četrtek se bo na Primorskem zmerno pooblačilo, drugod bo precej jasno z nekaj jutranje megle. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju 16, najvišje dnevne od 21 do 26 stopinj Celzija. Čez dan bo pretežno jasno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje