Ljubljanski maraton prvič na dan volitev: vse, kar morate vedeti (VIDEO)

Slovenija 11. Okt 202216:37 > 23. Okt 2022 07:30 1 komentar
trasa maratona
N1

Danes prvič v zgodovini Slovenije na isti dan potekajo predsedniške volitve in največja tekaška prireditev pri nas, 26. Ljubljanski maraton. Ulice bodo torej polne tekačev, skoraj deset tisoč jih je prijavljenih, prav zaradi tega pa bodo imeli volilni upravičenci v prestolnici otežen dostop do volišč. Kako bo volilno-tekaško obarvana nedelja v prestolnici videti v praksi? Katere ulice bodo zaprte in kje bo (ne)mogoče parkirati?

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev pri nas, ki se je vsako leto udeleži na tisoče tako profesionalnih kot rekreativnih tekačev iz Slovenije in tujine. Tradicionalno poteka konec oktobra in tudi letos ni nič drugače, razlika je v tem, da prvič v zgodovini Slovenije poteka sočasno kot predsedniške volitve. Državna volilna komisija je zato že pred časom organizatorje pozvala, naj datum Ljubljanskega maratona prestavijo ali pa omogočijo nemoten dostop do volišč, za kar so se tudi odločili.

Prve zapore cest se bodo 23. oktobra začele ob 9. uri zjutraj, trajale bodo do 15. ure. Zaprtih bo okoli 46 odsekov na različnih ulicah in cestah, natančen zemljevid zapor pa si lahko ogledate v spodnji grafiki. Oznake z rdečim pešcem prikazujejo lokacije, kjer traso maratona lahko prečkate.

Če boste želeli do volišča z avtomobilom, Državna volilna komisija priporoča, da to storite ali pred 8.45 ali pa po 15. uri, ko bo promet v celoti sproščen. Traso maratona bo namreč mogoče prečkati le na 14 točkah, kjer bodo promet usmerjali policisti, redarji in gasilci, zato pričakujte od 15 do 20 minut čakanja. Da ne bi nastajali prometni zamaški, si bodo sicer organizatorji maratona in ljubljanska mestna občina pomagali tudi z dronom, ki bo preletaval območje.

V času cestnih zapor bo z avtom mogoče prečkati 14 križišč na trasi maratona

  • Center: Slovenska–Tivolska–Trg OF
  • Bežigrad: Dunajska cesta–Linhartova ulica po 11.00
  • Bežigrad: Samova ulica–Dunajska cesta–Topniška ulica
  • Bežigrad: Posavskega ulica–Dunajska cesta–Dimičeva ulica
  • Bežigrad: povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko–Dunajska cesta–Cesta Janeza Porente
  • Bežigrad: Slovenčeva ulica–Bevkova cesta
  • Šiška: Goriška ulica–Litostrojska ulica
  • Šiška: Pečnikova ulica–Celovška cesta–Ulica Jožeta Jame
  • Šiška: Plešičeva ulica–Regentova cesta–Korenčanova ulica
  • Šiška: Regentova cesta–Majorja Lavriča ulica
  • Šiška: Draga–Šišenska ulica–Pod hribom
  • Vič: Gregorinova ulica–Rožna dolina cesta II
  • Trnovo: Barjanska cesta–Cesta v Mestni log
  • Fužine: Zaloška cesta–Kajuhova ulica

Brezplačna parkirišča in mestni avtobusi

Parkirna hiša na Kongresnem trgu bo zaprta med 7. in predvidoma 16. uro, v tem času ne bosta možna ne uvoz ne izvoz iz garaže, zato organizatorji maratona vse, ki parkirno hišo uporabljate, prosijo za upoštevanje prepovedi. Brezplačna bodo P + R parkirišča (Dolgi most, Barje, Stožice), od koder bodo vozili avtobusi. Tudi ti bodo ves dan brezplačni, tudi po končanem maratonu.

Brezplačno bo parkiranje na parkirišču pri Strelišču Rudnik (Dolenjska cesta 11), trgovini Mercator (Dolenjska cesta 43) in pri Lekarni Ljubljana (Rakovniška ulica 4). Parkiranje bo mogoče še na odseku Dolenjske ceste, kjer bosta za prevoz do volišč na voljo dve vozili na električni pogon oziroma kavalirja. Brezplačni prevoz z mestnimi avtobusi bodo zagotovljeni tudi do volišča omnia na Gospodarskem razstavišču. Če se boste tja odpravili z avtom, boste po elektronski pošti dobili navodila, po katerih ulicah in cestah je dostop omogočen.

Kako do volišča omnia na Gospodarskem razstavišču?

  • S Tržaške ceste: po Tržaški cesti do Tbilisijske ulice, desno na Cesto v Mestni log, na Cesto dveh cesarjev, do Barjanske ceste, (prečkate traso maratona na Barjanski cesti), do Zoisove ulice, na Karlovško, na Roško, Njegoševo, Masarykovo, po Šmartinski cesti do Vilharjeve ceste.
  • Izza Bežigrada: po 10.30 po obvozni poti do Vojkove ceste (prečkate traso maratona na Božičevi ulici), naprej po Linhartovi cesti, na Železno cesto, do Vilharjeve ceste.
  • Iz Šiške: po Celovški cesti do Tivolske, (prečka traso maratona na Dunajski cesti), Trg OF, po Masarykovi, Šmartinski cesti do Vilharjeve ceste.
  • Z Rudnika: z Dolenjske ceste do Roške ceste, po Njegoševi, Masarykovi, naprej po Šmartinski cesti do Vilharjeve.
  • Iz Centra: po Barjanski cesti (prečkate traso maratona) do Zoisove ulice, na Karlovško, Roško, Njegoševo, po Masarykovi do Šmartinske ceste in naprej do Vilharjeve ceste.
  • S Fužin: po Zaloški (prečkate traso na Kajuhovi ulici) do Njegoševe, Masarykove, po Šmartinski cesti do Vilharjeve ceste.

Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko je sicer volilce pozval, naj izkoristijo možnost predčasnega glasovanja, ki je potekalo 18., 19. in 20. oktobra med 7. in 19. uro. Volilcem, ki bodo svoj glasovalni listič oddali v nedeljo, pa zagotavlja, da bodo volišča v Ljubljani pripravljena na morebiten pritisk volilcev v terminih, ko bo promet sproščen, ulice in ceste pa brez zapor. Zaveda se, da posamezniki s situacijo in morebitnim čakanjem ne bodo zadovoljni, a ob tem opozarja, da so vse informacije na voljo na spletni strani Državne volilne komisije, Ljubljanskega potniškega prometa in na strani Ljubljanskega maratona, volilne upravičence pa poziva k potrpežljivosti in strpnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje