Ljudmila Novak še ni razkrila, ali namerava kandidirati za evropsko poslanko

Slovenija 04. Sep 202320:06 1 komentar
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V začetku oktobra naj bi bilo znano, ali bo Nova Slovenija na evropskih volitvah nastopila samostojno ali skupaj s katero od strank oziroma list. Temu naj bi sledila odločitev Ljudmile Novak, ali se bo ponovno podala v tekmo za evropsko poslanko.

Predstavniki Nove Slovenije so se danes sestali na klavzuri v Portorožu. Po razpravi o prihodnjih potezah poslanske skupine so spregovorili o evropskih volitvah. V medijih se je v zadnjih dneh pojavljalo predvsem vprašanje, kaj bo o svojih načrtih povedala Ljudmila Novak oziroma ali se namerava sedanja evropska poslanka junija prihodnje leto ponovno podati na evropske volitve.

Ljudmila Novak nam je prejšnji teden dejala, da je vse odvisno od pogovora v stranki, od ocene, kaj bi bilo za rezultat NSi najboljše, od kombinacij, sodelovanja, načrtov stranke … “Vse je še v zraku in ni odvisno samo od mene, temveč od tega, kakšne namene ima stranka. In o tem se bomo pogovarjali na klavzuri,” je poudarila.

Kot so nam po današnjem posvetu povedali v NSi, pa Ljudmila Novak, ki je sicer med evidentiranimi kandidati za evropsko poslanko, svoje odločitve glede kandidature še ni sporočila. Najprej naj bi se namreč razjasnilo, kako bo stranka nastopila na evropskih volitvah oziroma ali se bo povezala z drugimi strankami in gibanji.

Kot smo poročali, je prvak Nove Slovenije Matej Tonin ob 23. rojstnem dnevu stranke v začetku avgusta razkril, da je NSi k oblikovanju skupne liste za evropske volitve povabila Slovensko ljudsko stranko (SLS) in Platformo sodelovanja Anžeta Logarja. “Prve javnomnenjske raziskave kažejo, da bi bila naša skupna lista resna kandidatka za zmago. To je izjemno pomembno, saj je Evropska unija na razpotju, zato moramo v Bruselj poslati sposobne, kompetentne in motivirane predstavnike,” je poudaril Tonin.

Matej Tonin
Matej Tonin. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Ljudmila Novak pa je za N1 prejšnji teden ponovila, kar je sredi avgusta povedala v intervjuju za Reporter: s sodelovanjem s SLS nima težav, na morebitni skupni listi z Logarjevo platformo pa se ne vidi.

NSi in SLS sta sicer skupaj nastopili že leta 2014, ko sta bila s skupne liste v evropski parlament izvoljena Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Na zadnjih evropskih volitvah je ljudska stranka sodelovala s SDS. Na sobotni klavzuri SLS je bila izražena želja, da bi na evropskih volitvah junija prihodnje leto vse tri članice Evropske ljudske stranke, torej SDS, NSi in SLS, nastopile skupaj. A naši sogovorniki iz NSi so odločni: skupni nastop krščanskih demokratov in SDS ne pride v poštev.

Po navedbah v Novi Sloveniji so se udeleženci današnjega posveta v Portorožu strinjali, da bodo prihodnje evropske volitve tako za EU kot za Slovenijo zelo pomembne in da mora stranka na listo postaviti najboljše kandidate, ki jih premore. Omenjeni so bili tudi nekateri poslanci in nekdanji ministri NSi, med njimi Janez Cigler Kralj, Jernej Vrtovec in Matej Tonin.

Ljudmila Novak je v intervjuju za Reporter sicer dejala, da bi za nosilca liste “zelo podprla Janeza Ciglerja Kralja”, in dodala, da mu je bilo to “nekako tudi obljubljeno takrat, ko je kandidiral za predsednika države”. Cigler Kralj nam je prejšnji teden dejal, da mu je bila ta možnost omenjena, da pa ni bilo nikakršnih dogovorov. Naši viri iz NSi so sicer prepričani, da Ciglerja Kralja mesto evropskega poslanca zelo zanima, sam pa nam je rekel, da ga “zanima v omejenem obsegu”. Kaj pomeni “omejeni obseg”, ni razkril.

Evropska poslanka Ljudmila Novak.
Ljudmila Novak. (Foto: BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje