Opozicija zaradi Vizjaka o soodgovornosti NSi in SMC

N1 video 04. Nov 202111:07 > 18:49 6 komentarjev
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Žiga Živulovič jr/BOBO

V stranki LMŠ pričakujejo, da se bosta tožilstvo in policija takoj odzvala na v sredo objavljeni posnetek pogovora iz leta 2007 med tedanjim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom glede Term Čatež. V stranki SD menijo, da država deluje po mafijskih principih, v kolikor minister Vizjak ne bo odstopil oziroma ga ne bo odstavil predsednik vlade Janez Janša.

V oddaji 24UR ZVEČER so v sredo objavili daljši del pogovora iz leta 2007 med tedanjim ministrom za gospodarstvo in današnjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom ter poslovnežem in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom. Na posnetku Vizjak Petanu med drugim ponuja dobrohotnost države tudi pri nakupu drugih term – Term Olimia in kooperativnost Slovenskih železnic ter državnega Kada.

Zdajšnji minister za okolje in prostor Vizjak je v današnjem odzivu potrdil avtentičnost v sredo objavljenega posnetka in zatrdil, da je leta 2007 želel preprečiti oškodovanje državne lastnine. Vizjak meni, da je posnetek namenjen njegovi diskreditaciji in oviranju današnjih projektov ministrstva za okolje in prostor, zlasti zakona o varstvu okolja.

“Dokazi so jasni, namigi o neavtentičnosti posnetkov, kar so vladajoči doslej izrabljali kot izgovor, pa pričakovano ovrženi, kar pomeni, da minister ni govoril resnice oziroma je, povedano drugače, lagal,” so v odzivu zapisali v opozicijski LMŠ. “Gre za gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak–Petan iz mandata prve Janševe vlade, ki na škodo vseh nas delujejo tudi v tem mandatu,” menijo v stranki.

LMŠ: NSi in SMC sta “soodgovorni”

“In ne slepimo se, da tedanji in zdajšnji predsednik vlade za Vizjakovo početje ni vedel. To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako – škodljivo in celo nevarno. NSi in SMC pa vse to še naprej nemo spremljata ali iščeta izgovore, neprepričljive razloge, zakaj še naprej ostajata v tej skorumpirani vladi in še naprej držita vrečo. Za vse to sta soodgovorna. Slovenija si zasluži boljše, odhod te vlade in predčasne volitve so edina rešitev,” so dodali in navedli, da so v stranki že večkrat dokazali, da imajo do korupcije ničelno toleranco.

“Pričakujemo, da se bosta po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija,” so še zapisali.

“Minister je potrdil, da je posnetek avtentičen, torej so koalicijski partnerji brez zadržka, da zahtevajo Vizjakov odstop, še bolje pa, če odide cela vlada. Namreč, partnerji so rekli, da, zlasti Nova Slovenija, če se pokaže, da je posnetek avtentičen, da bodo zahtevali odstop,” je v odzivu dejal predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

Golubović pozval k odstopu in izstopu iz vlade

Poslanec poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v odzivu na Twitterju ministra Vizjaka pozval k odstopu, k izstopu iz vlade pa je pozval stranki NSi in SMC. “V bistvu je reševal državno lastnino, se žrtvoval, a je bil pri tem zelo neuspešen. Enak vzorec je danes viden. Seveda je kriva globoka država, opozicija in še kdo. Ni opravičila. Odstop njega ali izstop NSi in SMC iz vlade je edina možnost,” je zapisal.

Na Vizjakovo izjavo o sodnikih se je na Twitterju odzvala nekdanja ministrica za pravosodje Andreja Katič iz vrst Socialnih demokratov. “Ko minister za gospodarstvo izjavi, da bodo sodniku jajca strli … Take situacije si tudi v najhujši nočni mori ne bi zamislila. … In še slabše, sedaj je minister za okolje in prostor,” je zapisala.

Na posnetku Vizjak Petanu namreč med drugim reče, da bodo v primeru nedogovora in morebitnega sodnega spora nad to šli “z vsemi kanoni” in po potrebi “kakšnemu sodniku jajca strli”. Minister Vizjak je v odzivu dejal, da je bila izjava neprimerna in da jo obžaluje.

Nemec meni, da vlada vse bolj spominja na mafijo

Odzvali so se tudi v opozicijski SD. Poslanec stranke Matjaž Nemec je v odzivu dejal, da je slovenska javnost danes pričakovala odstop ministra Vizjaka.

“Če temu ne bo tako, pričakujemo, da to stori namesto njega predsednik vlade Janez Janša. V kolikor se to ne bo zgodilo, potem slovenska vlada deluje po mafijskih principih in vse bolj spominja na mafijo. Namreč na način, da se tolerira tovrstne rabote posameznih ministrov na vseh področjih, spominja na neke druge čase, ki nimajo veze z Republiko Slovenijo na današnji dan,” je navedel Nemec.

V odzivu je nagovoril tudi podpredsednika vlade in ministra za obrambo Mateja Tonina na “njegova pričakovanja o pristnosti teh posnetkov, ki so se izkazali kot avtentični”.

“Nova Slovenija nima veliko manevrskega prostora. Prvič, ali zahteva odstop ministra Vizjaka, drugič, ali podpre interpelacijo zoper njega in tretjič, da zapusti to koalicijo, ki spominja na pravi mafijski film. Podobno pričakujemo tudi od organov pregona,” je dejal Nemec.

“Pričakujemo in prepričani smo, da bodo organi pregona opravili svoje delo, kajti takšnemu načinu delovanja se je treba resno zoperstaviti,” je dodal.

SAB o gospodarskem kriminalu

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je v odzivu navedla, da objavljeni posnetek kaže na “gospodarski kriminal, ki ga izvaja stranka SDS”, ki izhaja iz obdobja med letoma 2004 in 2008.

“Takrat je ta konkretna stranka skopala milijardno bančno luknjo v naših bankah. Na žalost nihče od njih za to ni prevzel odgovornosti in mislim, da je čas, da tudi v stranki SDS začnejo prevzemati politične odgovornosti,” je poudarila Bratušek.

“Ni to samo Vizjak, to je način dela in delovanja stranke SDS,” je dejala Bratušek in pozvala k predčasnim volitvam.

Tudi Levica za odstop celotne vlade

K pozivom k odstopu ministra Vizjaka in odstopu celotne vlade so se pridružili tudi v stranki Levica. Poslanka stranke Nataša Sukič je navedla, da bi “v vsaki normalni državi minister že po prvi objavi posnetkov moral nemudoma odstopiti. Ampak, očitno ima zelo hudo zaščito. Zakaj? Ker se očitno tej vladi zdi plačevanje davkov glupo”.

“Festival sprenevedanja se očitno bo nadaljeval, vprašanje je le, ali se mu bo tudi tokrat pridružil minister Tonin in njegova NSi,” je dejala poslanka Levice.

Sluga: Vizjakova izjava kaže na način dela SDS

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga ob izjavi Vizjaka glede pritiskov na sodnika poudarja, da to “zelo očitno kaže na način dela SDS”. Sluga je opozorila tudi na to, da se je Vizjak danes distanciral od svojih izjav glede pritiskov na sodnika, kar da je unikum. Kot je izpostavila, se lahko posameznik distancira od izjav nekoga drugega, če pa se distancira od lastnih, je enako, kot “če bi prevozil rdečo luč na semaforju, potem pa bi se od tega distanciral”. Minister Vizjak po oceni Sluge ne bo odstopil, saj da predsednik vlade Janez Janša ne “zna pojasniti bistveno večjih stvari, pa mu na pamet ne pade, da bi odstopil”. Rešitev bodo po njeni oceni prinesle le čim prejšnje volitve, poroča STA.

Jelinčič opozarja, da je bil pogovor posnet v neskladju z zakonodajo

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je ob objavljenih posnetkih dejal, da ne ve, kdo in s kakšnim razlogom je vsa leta hranil posnetke. Ti so bili po njegovih besedah posneti v neskladju z zakonodajo. Kot je še dodal, stranke SNS omenjena “zadeva ne zanima”. Prav tako Jelinčič ni prepričan, da gre pri Vizjakovi izjavi glede sodstva za nakazane pritiske na sodstvo, piše STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje