LMŠ, SD in Levica potrdile sporazum o sodelovanju, podpis v torek

N1 video 25. Sep. 202107:30 > 26. Sep. 2021 14:07
Delite:
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Foto: Žiga Živulovič jr/BOBO

Organi opozicijskih strank so imeli na mizi besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju. V SAB so temu prikimali že v torek, danes so ga potrdili tudi v LMŠ, SD in Levici.

Organi opozicijskih strank LMŠ, SD in Levica so potrdili besedilo sporazuma o povolilnem sodelovanju četverčka, ki so ga prvaki strank parafirali v torek. Svet SAB je že v torek sporazum soglasno podprl. Podpis sporazuma bo v torek.

Sporazum sta izvršni odbor in svet stranke LMŠ soglasno potrdila. V stranki so zapisali, da bodo podrobnosti sporazuma o povolilnem sodelovanju predstavljene ob podpisu v prihodnjem tednu.

Sporazum o sodelovanju so soglasno sklenili podpisati tudi v SD, besedilo so socialni demokrati obravnavali na širši klavzuri stranke. “Moja želja je, da skupaj vodimo Slovenijo v prihodnost, ki bo boljša. Samo od nas je odvisno, kakšna bo ta prihodnost,” je po klavzuri povedala predsednica SD Tanja Fajon.

Ob tem je predsednica stranke predstavila tudi prioritete: zdravje in javni zdravstveni sistem, gospodarski razvoj in raziskovalno dejavnost, staranje družbe in ureditev dolgotrajne oskrbe, socialna varnost mladih in urejene delavske pravice ter podnebne spremembe. “Želim biti na čelu teh sprememb. Sem timski človek, predvsem pa spoštujem ljudi,” je dejala Fajon.

Tudi svet stranke Levica je soglasno potrdil sporazum. “Sporazum je temeljni kamen za postavitev vlade, ki bo morala popeljati državo iz kaosa, v katerem smo se znašli zaradi razdiralnih, protidemokratičnih in skrajno desnih politik Janševe vlade ter odločno začrtati družbene spremembe v smeri utrjevanja demokracije, razogličenja in zelene preobrazbe ter ekonomske in socialne pravičnosti,” je po potrditvi dejal koordinator stranke Luka Mesec.

Svet stranke SAB je sporazum soglasno potrdil v torek. Predsednica stranke Alenka Bratušek je po seji sveta poudarila, da po tej vladi sledi težko obdobje, zato bo Slovenija potrebovala normalizacijo. “Po covidu, po terorju sedanje vlade, po katastrofalni luknji, ki so jo uspeli izkopati v javnih financah, Slovenija potrebuje normalizacijo. Prepričani smo, da bomo to normalizacijo po volitvah zagotovili,” je dejala Bratušek.

Vsebine sporazuma še ne razkrivajo

Vsebine sporazuma opozicijski partnerji sicer še ne razkrivajo. Sklicujejo se na dogovor, da besedila še ne bodo razkrili. Slišati je mogoče celo, da bo spoštovanje zaveze o molčečnosti prvi preizkusni kamen, kako trdna bi lahko bila prihodnja levosredinska koalicija.

K podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju je opozicijske partnerje avgusta pozval prvak LMŠ Marjan Šarec. Predlagal je tri točke: “normalizacijo Slovenije”, sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah.

Tanja Fajon je zatem napovedala, da bodo te točke še dopolnjevali, načeloma pa so se v opoziciji strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu za dogovor o povolilnem sodelovanju.

Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec
Foto : Žiga Živulovič jr/BOBO

Bodo stranke iz prihodnje koalicije vnaprej izključile SMC, NSi in Desus?

Nekaj razhajanj se je v preteklosti pojavilo glede ene od treh osrednjih točk, ki jih je v pismu v prvi polovici avgusta predlagal Marjan Šarec. Prvak LMŠ se je namreč zavzel, naj v dogovor o (po)volilnem sodelovanju zapišejo zavezo, da s strankami, ki sodelujejo oziroma podpirajo vlado Janeza Janše, ne bodo sodelovali. To bi pomenilo, da bi iz prihodnje koalicije poleg SDS vnaprej izključili  SMC, NSi in Desus.

Medtem ko so v Levici in SAB tak zapis podpirali, pa so v SD na enem od avgustovskih sestankov vodilnih predstavnikov četverice opozicijskih strank izražali pomisleke. Izpostavljali so možnost, da rezultat na prihodnjih parlamentarnih volitvah četverici ne bi prinesel skupne zmage.

Komentari

Vaš komentar