V katerem primeru nas spet čaka ’lockdown’?

Koronavirus 31. Avg 202110:10 > 13:35 4 komentarji
Prazne ulice
Žiga Živulović jr./BOBO

Strokovna skupina še ni oblikovala predloga scenarija ukrepov, a očitno se zavzema za precej počasnejše stopnjevanje omejitev kot v prejšnjih valovih epidemije. Predvideno naj bi bilo predvsem širjenje obveznosti pogoja PCT.

Strokovna skupina, ki svetuje ministrstvu za zdravje pri spopadanju z epidemijo covida-19, včeraj še ni oblikovala predloga semaforja ukrepov. Sejo so prekinili ob pol enajstih zvečer, po treh urah in pol. “Naloga je zelo zahtevna, saj je treba upoštevati veliko podatkov ter strokovnih podlag,” pravi član skupine, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Razpravo bodo nadaljevali danes, vendar predloga najverjetneje še ne bodo predstavili javnosti. Ko ga bodo dokončno sprejeli, ga bodo poslali ministrstvu za zdravje, ta pa naprej vladi, ki naj bi ga obravnavala jutri. Po tem je predvidena predstavitev novega semaforja oziroma scenarija omejevalnih ukrepov glede na stopnjevanje epidemije.

Širjenje pogoja PCT

Že zdaj je jasno, kaj bo kriterij za prehod med različnimi fazami oziroma paketi ukrepov. To bo število postelj za intenzivno nego, ki jih bodo zasedali bolniki s covidom-19, je danes zjutraj povedala vodja strokovne skupine, infektologinja Mateja Logar. Včeraj je bilo to število 31 ali 12 več teden dni prej, zgornja meja pa naj bi bila 300. To je število, pri katerem bi lahko strokovna skupina predlagala zapiranje družbe oziroma tako imenovani lockdown, kakršnega smo poznali v prejšnjih valovih epidemije.

“Med 20 in 300 bo ’gradacija’, ki jo moramo še opredeliti,” je povedala vodja strokovne skupine. Za zdaj je lahko razkrila samo, da se bo z naraščanjem števila pacientov v oddelkih intenzivne nege širila obveznost izpolnjevanja pogoja PCT v družbenih dejavnostih. “Zapiranju se želimo izogniti,” poudarja Mateja Logar, “vendar se mu ne bomo mogli, če bodo bolnišnice prišle do točke, ko ne bodo več zmogle.”

Če bi bilo število covidnih pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego, višje od 300, ne bi mogli več poskrbeti za ostale bolnike, ki potrebujejo enako raven oskrbe, je pojasnila Mateja Logar. Nekaterim članom skupine naj bi se zdela ta številka zelo visoka, zato bi lahko bila končna zgornja meja tudi nekoliko nižja.

Največ bolnikov s covidom-19 na oddelkih intenzivne nege je bilo 212, in sicer dvakrat, 18. novembra lani ter natanko teden dni pozneje. V tistih dneh je bilo 7-dnevno povprečje potrjenih primerov okoli 1.455, včeraj pa je znašalo 437. Število odkritih okužb v zadnjih tednih narašča, se je pa po mnenju nekaterih strokovnjakov trenutno ustavila eksponentna rast. Optimizem sicer vzbuja predvsem dejstvo, da je zdaj zaradi cepljenja stopnja hospitalizacije nižja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje