Logar: SDS je tvoren del EPP, tako smo se odločili na organih stranke

Slovenija 29. Jun 202115:22 > 15:33 0 komentarjev
EPP: Orban in Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana je izstopila iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu EPP. Orban je nato sklenil zavezništvo s poljskim premierjem in Italijanom Matteom Salvinijem iz desne stranke Liga. Zunanji minister Logar pa o položaju SDS pravi, da je stranka še vedno tvoren del EPP.

Madžarski premier Viktor Orban je združil moči s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim in nekdanjim italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem. Aprila so se srečali v Budimpešti in se zavezali, da bodo skupaj ustvarili “evropsko renesanso, ki bo temeljila na krščanskih vrednotah”.

To zavezništvo je sledilo odločitvi Orbanove stranke Fidesz, da zapusti desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki je tudi najštevilčnejša v Evropskem parlamentu, zaradi nestrinjanj glede vladavine prava. Evroposlanci Fidesza so tako zdaj opredeljeni kot nepovezani.

Salvini je napovedal, da je cilj njihovega povezovanja “Evropo zoper narediti veliko in jo vrniti k izvornim vrednotam”. Tudi sam je bil nekoč evroposlanec, predstavlja pa stranko Liga, ki je znotraj Evropskega parlamenta del Stranke identitete in demokracije.

Logar: SDS je tvoren del EPP

Zunanji minister Anže Logar je v oddaji N1 STUDIO dejal, da trenutno na mizi ne vidi nobene ponudbe, da bi se SDS, ki je del EPP, pridružila tej novi povezavi. “Če bo v Nemčiji CDU dobro izpeljala predvolilni boj in zmagala na volitvah, bo stranka EPP tudi v prihodnje najmočnejša politična grupacija v Evropski uniji. Tako bo ohranila ali okrepila svojo vlogo v mednarodnem političnem prostoru.”

“SDS je tvoren del EPP, tako smo se odločili na organih stranke. Sam sem bil tudi mednarodni sekretar SDS in sodeloval v organih EPP. Tudi vlade te politične skupine so uspešne v EU, in nadejam se, da bo tako tudi v prihodnje,” je dejal.

“V obtoku je veliko informacij, če bi verjel vsemu, kar je zapisano v slovenskih medijih, ne vem, ali bi lahko uspešno vodil zunanje ministrstvo. Zato počakajmo, da se kakršnekoli odločitve sprejmejo na organih, ki so za to pristojni,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!