Lokalne volitve brez večjih nepravilnosti, glasovnic ne bo treba šteti ponovno

Slovenija 21. Nov 202218:40
Lokalne volitve
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Na nedeljskih lokalnih volitvah po besedah vodje sektorja za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Romana Lavtarja večjih nepravilnosti ni bilo. Na ministrstvu nimajo podatka, da bi kje morali ponovno šteti glasovnice. Bodo pa volitve deloma ponovili na enem volišču v Kopru, in sicer hkrati z drugim krogom županskih volitev 4. decembra.

Kot je za STA pojasnil Roman Lavtar, lahko občinska volilna komisija v skladu z zakonom odredi ponovno glasovanje, če je na volišču prišlo do take napake, da je ni mogoče popraviti. In to se je v Kopru zgodilo, je dejal.

Po besedah predsednika občinske volilne komisije Miloša Senčurja bo treba ponavljati volitve v svete krajevnih skupnosti Žusterna in Semedela, ker je prišlo do napak pri delu volilnih odborov in na glasovnicah. Pri volitvah za župana in občinski svet pa komisija ni ugotovila nepravilnosti.

Sicer pa je Lavtar pojasnil, da je bilo na nedeljskih volitvah “kup drobnih težav”, ki pa so jih sproti odpravljali. Ministrstvo za javno upravo je namreč tudi na volilni dan zagotavljalo strokovno pomoč glede izvedbe lokalnih volitev oz. razlage zakonodaje kot tudi glede uporabe informacijskega sistema, je navedel in dodal, da so občinam strokovno pomoč zagotavljali do 2. ure zjutraj.

Da prihaja do manjših težav, je po Lavtarjevih besedah povsem normalno v tako zapletenem procesu, v katerem hkrati sodeluje približno 20.000 ljudi. Za te volitve je bilo odprtih 3325 volišč, kar je več kot na parlamentarnih volitvah. Poleg tega se na lokalnih volitvah šteje bistveno večje število glasovnic za različne organe, kar je botrovalo dejstvu, da so bili rezultati volitev na spletni strani vidni pozneje kot za državnozborske ali predsedniške volitve, pojasnil Lavtar.

Kot je nanizal, se na lokalnih volitvah voli župane, člane občinskih svetov, pa tudi svetov krajevnih skupnosti. V 20 občinah se voli tudi predstavnike romske skupnosti, v petih madžarskega in v štirih pa predstavnike italijanske narodne skupnosti. “Vse te kombinacije pomenijo, da volilni odbori počasneje pridejo do rezultata, ker namen ni hitrost, ampak natančnost, da je torej ugotovljen rezultat kredibilen,” je poudaril vodja sektorja za lokalno samoupravo. Tako so občinske volilne komisije zadnje rezultate v sistem vnesle ob 1.55 ponoči, ko je bila zadnja osvežitev podatkov, nato pa znova zjutraj.

Sicer pa bodo 4. decembra, ko bo drugi krog županskih volitev, naknadne volitve za člane svetov krajevnih skupnosti v sedmih občinah, kjer so v nedeljo izvolili manj članov, kot jih svet krajevne skupnosti ima. Izvoljenih tudi še ni vseh 20 romskih svetnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar