Spor z mamo: Dončić želi popoln nadzor nad blagovnimi znamkami

Gospodarstvo 07. Sep 202210:50 11 komentarjev
Mirjam Poterbin in Luka Dončić
PROFIMEDIA

Luka Dončić je v torek vložil zahtevek pri Ameriškem uradu za patente in blagovne znamke (USPTO), v katerem zahteva preklic registracije blagovne znamke "LUKA DONCIC 7", ki je v lasti njegove mame Mirjam Poterbin.

Na isti dan, ko so slovenski košarkarji slavili izjemno pomembno zmago proti Nemcem, je prvi zvezdnik ekipe Luka Dončić vložil zahtevo za preklic registracije blagovne znamke “LUKA DONCIC 7”, ki je v lasti njegove mame Mirjam Poterbin, poroča priznani ameriški novinar Marc Stein. Vložitev zahtevka pri Ameriškem uradu za patente in blagovne znamke je zadnji korak v večmesečnem prizadevanju 23-letnega zvezdnika, da ponovno pridobi popoln nadzor nad blagovnimi znamkami, ki nosijo njegovo ime.

“Gledati moram naprej. Še naprej rastem kot igralec in oseba, zato mi je pomembno, da nadzorujem lastno blagovno znamko in se osredotočim na vračanje svojim skupnostim,” je za The Stein Line povedal Dončić.

Začetki segajo v njegovo krstno sezono v ligi NBA

Začetki zgodbe in nesoglasij segajo v njegovo krstno sezono v ligi NBA 2018/2019, ko je soglasje za registracijo polnega imena kot blagovne znamke predal mami. Po številnih poskusih in pogajanjih o prenosu nadzora nad pravicami pa je prek odvetniške družbe Brown Rudnick, ki zastopa Luko Dončića, julija 2021 pisno sporočil, da želi omenjeno soglasje preklicati, poroča Stein.

Nesoglasja naj bi sicer nastala, ko je košarkarski zvezdnik kot blagovno znamko pod lastnim nadzorom želel registrirati ime “LUKA DONCIC”, a je Ameriški urad za patente in blagovne znamke njegovo prošnjo zavrnil zaradi obstoječe blagovne znamke “LUKA DONCIC 7”, ki se ji Mirjam Poterbin ni želela odpovedati.

V zahtevku, ki ga je v imenu košarkarja vložila odvetniška družba Brown Rudnick, je sicer navedeno, da Dončić ni povezan z znamko “LUKA DONCIC 7”, prav tako pa ne odobrava trženja blaga in storitev pod omenjenim imenom. Za vsa partnerstva in pogodbe v ZDA sicer skrbi Dončićevo podjetje Luka99 Inc., ki je tudi vložilo vlogo za preklic soglasja Mirjam Poterbin.

Kot navaja Stein, Dončić namreč ni več povezan s podjetji, ki imajo v lasti in tržijo blagovno znamko LD77 ter upravljajo spletno stran lukadoncic.com. Te družbe, kot izhaja iz slovenskih javnih evidenc (Ajpes), trenutno soupravljata Mirjam Poterbin in direktor Boris Požeg.

Nesterović: Dončić je 100-odstotno osredotočen na evropsko prvenstvo

“Luko in njegovo družino poznam že zelo dolgo. Odrašča v pametnega mladega poslovneža in preprosto skrbi za to, da ima popoln nadzor nad svojo blagovno znamko. Ne glede na vse ostaja 100-odstotno osredotočen na evropsko prvenstvo. Je športnik v pravem pomenu besede in njegova glavna prioriteta je vodenje slovenske reprezentance,” je celotno zadevo komentiral generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.

Dončić je dejal, da je vloga za preklic soglasja za uporabo blagovne znamke z njegovim imenom zadnji poskus v pridobitvi popolnega nadzora nad svojim imenom, dobrodelno fundacijo in ostalimi povezanimi poslovnimi zadevami in da mu podobne znamke preprečujejo, da bi imel pravice do uporabe lastnega imena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje