Mesec o rezultatih: Ne obremenjujemo se, politika je tek na dolge proge (VIDEO)

Slovenija 23. Okt 202220:04 > 22:42

Koordinator Levice Luka Mesec je v prvi izjavi za N1 Slovenija povedal, da bi bila predvolilna kampanja za predsednika republike brez njihovega kandidata Mihe Kordiša bistveno bolj dolgočasna. Prav tako je zavrnil očitke, da bi lahko Kordiš kandidatu Milanu Brglezu odvzel uvrstitev v drugi krog. Kot je dodal, Kordiš po njegovem mnenju na to ni imel bistvenega vpliva. Kaj pa je Mesec odgovoril na vprašanje, ali bi lahko Kordišev uspeh na volitvah zamajal njegovo funkcijo koordinatorja stranke? Kasneje, ko so bili znani delni neuradni rezultati volitev, je Mesec poudaril, da se v stranki z rezultatom Kordiša ne ob vstopu v tekmo ne danes niso zares obremenjevali. Politika je tek na dolge proge, je komentiral.

V štabu Levice na izide predsedniških volitev čaka tudi koordinator stranke Luka Mesec. Levica se je sicer v predsedniško tekmo podala prvič. Kot je povedal za N1 Slovenija, bi bila predvolilna kampanja brez kandidata Levice Miha Kordiša bistveno bolj dolgočasna. “Če ne drugače, smo pripomogli k dinamiki te kampanje. Skozi kandidaturo smo odprli pomembne teme, kot so podnebna politika, stanovanja za mlade, revščina. Prav je, da je v politiki naglas na teh temah. Ne samo, da se o tem govori, temveč da tudi mi v vladnih vrstah začnemo konkretne korake k rešitvam teh problemov,” je povedal Mesec.

Kordiš je glasno izrazil, da je Levica za izstop iz Nata. Mesec je na to odgovoril, da je stranka v vladi, ki ni za izstop iz Nata. “To je kompromis, ki smo ga sprejeli, ampak nismo v vladi zato, da bi bili glasni, ampak zato, da delamo,” je poudaril.

Na vprašanje, kaj bi bil za Levico dober rezultat na predsedniških volitvah, je Mesec odvrnil, da je zanj dober rezultat že, da je bil njihov kandidat Kordiš, kot je ocenil, prijetno presenečenje teh volitev. Koga pa bi podprli, če se Kordiš ne uvrsti v drugi krog? Bi podprli katerega od kandidatov v drugem krogu? “O tem se bomo še pogovorili. Moje stališče je, da morajo ljudje razumeti, da ne izbiramo samo predsednika, ampak izbiramo človeka, ki bo v svojem mandatu predlagal šest ustavnih sodnikov in ki ima precej vpliva na to, kako je videti slovenska diplomatska mreža,” je dodal.

Luka Mesec o rezultatih

Po večini preštetih glasov je kandidat Levice dosegel manj kot 3-odstotno podporo volivcev. Mesec je ob tem poudaril, da se v stranki z rezultatom Kordiša ne ob vstopu v tekmo ne danes niso zares obremenjevali. Politika je tek na dolge proge, je komentiral.

“Številke niso bistvene, politika je tek na dolge proge. Že čez dva, tri tedne so pred nami nove volitve, referendumi, tako da pod črto, vse v redu,” je dejal.

Na vprašanje, čemu pripisuje slabši rezultat, je Mesec odgovoril, da bo za analize čas prihodnji teden. Ob tem je poudaril, da so v stranki dosegli zastavljene cilje, med drugim izpostaviti politike Levice, prav tako so v predsedniško kampanjo prinesli svež veter. Med temami Levice je naštel podnebne spremembe, stanovanjsko politiko in socialno šibkejše, ki v politiki nimajo svojega glasu. “Mislim, da v tem smislu lahko kampanjo ocenimo kot pozitivno, sploh pa bi rekel, da bi bila kampanja brez našega kandidata bistveno bolj dolgočasna.”

O konkretnem kandidatu, ki bi ga lahko v stranki podprli v drugem krogu predsedniških volitev, še ni želel govoriti poimensko. Je pa poudaril, da pri tokratnih predsedniških volitvah ne gre zgolj za izbiro posameznika, pač pa tudi človeka, ki bo v svojem mandatu za imenovanje prelagal šest ustavnih sodnikov, prav tako človeka, ki ima precejšen vpliv na to, kako je Slovenija predstavljena v tujini. “Mislim, da sem s tem povedal dovolj”, je dejal.

Miha Kordiš
Žiga Živulović jr. /BOBO

Mesec je ocenil še, da je bila predsedniška kampanja v primerjavi s kampanjo pred aprilskimi državnozborskimi volitvami manj napeta, bolj čista in z manj podtikanji. To pripisuje novemu vetru, ki da ga je v Slovenijo pripeljala vlada Roberta Goloba, del katere je tudi Levica. “Pogovori so bistveno bolj civilizirani, to je klima, ki jo v prvi vrsti ustvarja vlada. Prejšnja vlada je narod razdvajala, ta vlada poskuša ljudi združevati,” je dejal in dodal, da ga to veseli in navdaja z upanjem, da bo šlo vsem skupaj na bolje.

Levica je na predsedniških volitvah nastopila s svojim kandidatom in je bila tako edina koalicijska stranka, ki ni podprla kandidata Milana Brgleza. Tako ni osamljeno mnenje, da bi lahko prav Kordiš s svojimi glasovi Brglezu odvzel uvrstitev v drugi krog volitev. Mesec je te očitke zavrnil. “S tem se ne strinjam. Miha Kordiš ni imel bistvenega vpliva na glasove Milana Brgleza. Kvečjemu bi rekel, da smo skozi ti kandidaturi pokazali, da imamo v velikih stvareh zelo podobna stališča v koalicijskih vrstah,” je izpostavil.

Ali bi lahko uspeh Kordiša na volitvah kakorkoli zamajal Meščevo funkcijo kot koordinatorja stranke? Mesec je odgovoril: “Nobena skrivnost ni, da se s Kordišem ne strinjava vedno, ocenjujem pa, da smo skozi kampanjo kot stranka izšli bistveno enotnejši kot prej.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.