Luka Mesec mora zaradi izjave o Bernardu Brščiču ponovno na sodišče

Slovenija 08. Okt 202317:34 0 komentarjev
BOBO/N1

Potem ko je moral Luka Mesec konec septembra na sodišče zaradi zasebne tožbe Roka Snežiča, pa ministra za delo tokrat čaka še narok zaradi tožbe Bernarda Brščiča. Nekdanji koordinator Levice ga je namreč označil za fašista.

V prostorih Okrajnega sodišča v Trbovljah je za ponedeljek napovedan narok v tožbi, s katero nekdanji predsednik Domovinske lige Bernard Brščič kazensko preganja ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca, ker ga je ta označil za fašista. Brščič je sicer zoper Mesca vložil tudi odškodninsko tožbo, a jo je prvostopenjsko sodišče junija zavrnilo.

Mesec je namreč Brščiča konec leta 2018 v državnem zboru še kot poslanec in pozneje tudi v televizijski oddaji označil za fašista. V kazenski tožbi mu zato Brščič očita razžalitev, za kar je sicer predpisana denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev.

V odškodninski tožbi, ki je bila junija vsaj na prvi stopnji zavrnjena, pa je Brščič od Mesca zahteval 4000 evrov odškodnine in javno opravičilo v državnem zboru.

Ljubljanska okrajna sodnica Živa Sila, ki je sodila v tej zadevi, je takrat navedla, da se morajo poslanci sicer izogibati žaljenju, sramotenju ter izzivanju sovraštva in nestrpnosti, hkrati pa da je obramba demokracije in njenih načel “ena glavnih dolžnosti vsakega poslanca”. Ob tem je opozorila, da so bili Brščičevi zapisi in javni nastopi provokativni in polni verskih, etničnih, kulturnih ter drugih predsodkov, zato bi ta moral biti do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!