Mesec: Na sodišču je Brščič pokazal svoj pravi obraz

Slovenija 13. Jun 202317:00 14 komentarjev
Prva obletnica vlade
Minister za delo Luka Mesec (Foto: BOBO)

Na razsodbo okrajnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Bernarda Brščiča proti Luki Mescu, se je zdaj odzval minister za delo. Pojasnil je, zakaj je Brščiča označil za fašista in dodal, da mu je nekdanji predsednik stranke Domovinska liga na sodišču pokazal svoj pravi obraz.

Kot smo poročali, nekdanjemu predsedniku stranke Domovinska liga Bernardu Brščiču ni uspela tožba proti ministru za delo Luki Mescu.

Ministra je tožil, ker ga je pred leti v državnem zboru in nato še v televizijski oddaji označil za fašista. Na razsodbo se je zdaj odzval Mesec in pojasnil, zakaj ga je tako označil.

“Bernarda Brščiča sem zaradi njegovih žaljivih opazk glede rasah manjšinah in zanikanja holokavsta označil za fašista. Brščič me je tožil, češ da gre za skrajno žaljivo opazko, ki zlonamerno blati njegovo ime in dodal, da je ob tem doživel duševno stisko. Na zaslišanju na sodišču mi je pokazal svoj pravi obraz. Za izjave, s katerimi širi zarote /…/  se niti za trenutek ni pokesal, še več poskušal se je pokazati kot nekakšna žrtev,” je Mesec med drugim zapisal na Facebooku.

Dodal je, da je v svojo obrambo povedal, da se je treba ravno na retoriko, “ki razčloveči cele skupine ljudi in se lahko razraste v proti demokratične in zločinske ideologije ostro odzvati – zato sem Brščiča označil za fašista”, je pojasnil minister za delo.

Brščič je zaradi omenjene besede doživljal “čustveno bolečino” in je sprva od Mesca zahteval osem tisoč evrov odškodnine, nato je znesek znižal na štiri tisoč evrov in javno opravičilo v državnem zboru.

A so tožbo zavrnili na okrajnem ljubljanskem sodišču. Po mnenju sodišča se sicer morajo poslanci izogibati izjav, katerih edini namen je žaljenje oziroma sramotenje ter spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. “Vendar pri oznaki Brščiča za fašista ni šlo za nič od naštetega. Nekaj drugega je njihovo opozarjanje na izražanje, ki bi lahko ogrozilo demokracijo in svobodo. Obramba demokracije in njenih načel je namreč ena od glavnih dolžnosti vsakega poslanca,” piše v sodbi. Po mnenju sodišča so bili Brščičevi zapisi in javni nastopi provokativni in polni verskih, etničnih, kulturnih ter drugih predsodkov. Zaradi nestrpnih, zaničujočih, pa tudi provokativnih besed pa  bi moral biti Brščič do kritik na svoj račun strpnejši od običajnega posameznika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje