Madžarski parlament potrdil vstop Finske v Nato

Slovenija 27. Mar 202321:09 0 komentarjev
Madžarski parlament
Marton Monus/REUTERS

Po več preložitvah je madžarski parlament z veliko večino ratificiral pristopni protokol Finske za članstvo v Natu. Za je glasovalo 192 poslancev, proti pa jih je bilo šest. Turčija tako ostaja edina članica Nata, ki vstopa Finske v severnoatlantsko zavezništvo še ni potrdila.

Madžarski parlament, v katerem prevladuje desna stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je članstvo Finske v Natu ratificiral po večmesečnem odlašanju.

Po Madžarski ostaja tako Turčija edina od 30 članic Nata, ki še ni ratificirala vstopa te skandinavske države v zavezništvo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prejšnji teden napovedal, da bo parlament začel s procesom ratifikacije finskega vstopa in izrazil upanje, da ga bodo poslanci ratificirali še pred splošnimi volitvami 14. maja.

Obe državi tudi še nista potrdili vstopa Švedske v Nato, odkar jo je zavezništvo na vrhu julija lani skupaj s Finsko povabilo k članstvu.

O Švedski niso glasovali

Finska in Švedska sta si sprva prizadevali, da bi se Natu pridružili skupaj, vendar se je pri švedskem napredovanju zataknilo zaradi turškega oviranja v procesu.

Madžarski parlament je danes sicer razpravljal tudi o pristopnem protokolu za Švedsko, vendar glasovanja o njem še ni uvrstil na dnevni red, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zdi se, kot ob tem navaja agencija, da se madžarski premier Orban pri tem vprašanju tesno usklajuje s turškim predsednikom.

Orban je Švedski in Finski nazadnje med drugim očital, da so njuni politiki ter mediji neupravičeno kritizirali Madžarsko glede spoštovanja pravne države in korupcije. A kot kaže, je glede finskega vstopa sedaj popustil.

Erdogan pa še naprej ostaja zelo kritičen do Švedske, ki ji med drugim očita pomanjkanje zavezanosti ukrepanju proti terorističnim organizacijam, kot je prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!