Maljevac razpravljal o stanovanjih in dolgotrajni oskrbi na Goriškem

Slovenija 25. Feb 202311:59 6 komentarjev
Foto: Borut Živulović /Bobo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je s predstavniki občine Ajdovščina in Nova Gorica ter drugimi institucijami med drugim pogovarjal o urejanju stanovanjskega področja in dolgotrajne oskrbe. Maljevac se je s svojo ekipo na Goriškem mudil v sklopu regijskih obiskov, udeležil pa se je tudi srečanja z občani, so sporočili z ministrstva.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je v sklopu regijskih obiskov v petek z ekipo mudil v Ajdovščini in Novi Gorici. S predstavniki občin in drugih institucij so med drugim govorili o urejanju stanovanjskega področja in dolgotrajni oskrbi, minister pa se je udeležil tudi srečanja z občani, so sporočili z ministrstva.

Ministrovo ekipo sta najprej sprejela ajdovski župan Tadej Beočanin in direktor Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina Tomaž Pliberšek. V razpravi o dolgotrajni oskrbi je župan poudaril zavezanost iskanju načinov za deinstitucionalno varstvo in ministra seznanil s potekom novogradnje Doma starejših Kresnice. Gradbišče si je minister nato tudi ogledal in zagotovil, da vlada išče rešitve za vse tovrstne projekte, ki so jih podražitve postavile pod vprašaj.

Glede javnih stanovanj je Maljevac poudaril, da je ajdovska občina z aktivno zemljiško politiko spodbudila stanovanjsko gradnjo in ustvarila pogoje tudi za njen prihodnji razvoj. Minister in župan sta se strinjala, da je za zagon teh investicij ključno državno financiranje.

V Ajdovščini smiselno sodelovanje s stanovanjskim skladom

V nadaljevanju regijskega obiska se je Maljevac sestal z direktorjem Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Nova Gorica Petrom Janom. Sklad v kratkem načrtuje začetek gradnje enajst stanovanj, v pripravi pa ima tudi nekaj večjih projektov. Direktor sklada je izpostavil, da je sklad zaradi nestabilne in odsotne državne stanovanjske politike doslej deloval v negotovih in nihajočih pogojih, kar mu ni omogočilo stabilnega razvoja.

O izzivih in načrtih na področju stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe je ministrova ekipa govorila tudi z županom Mestne občine Nova Gorica Samom Turelom. Župan je pri obeh politikah poudaril pomen regijskega sodelovanja in oblikovanja modelov po zgledu medobčinskih uprav, kar je skladno s politiko ministrstva v smeri regijskega razvoja stanovanjskih skladov.

Z ministrom sta se strinjala, da bi bilo smiselno kratkoročne rešitve na področju javnih najemnih stanovanj zagnati v sodelovanju s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije in jih podpreti z javnim financiranjem, medtem ko ostala občinska zemljišča predstavljajo pomemben potencial za sistematično javno gradnjo tudi v prihodnje.

Nova Gorica
Nova Gorica. Foto: DDD

Javno srečanje Minister posluša

Maljevac se je nato s Turelom udeležil še javnega srečanja Minister posluša, kjer je odgovarjal na vprašanja in pobude občanov. Ti so jima soglasno izpostavili potrebo po odločni javnostanovanjski politiki in predvidljivem okolju za reševanje bivanjskih vprašanj.

Kot so spomnili na ministrstvu, je cilj sklopa obiskov – tokratni je bil prvi – podrobna seznanitev s stanjem na terenu, da bo prihodnje oblikovanje stanovanjskih politik vključujoče ter osnovano na dejanskih potrebah skladov, lokalnih skupnosti in iskalcev doma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje