Manipulacija glasovanja za bodečo nežo: “Je res vsaka reklama dobra reklama?”

Slovenija 27. Feb 202411:14 0 komentarjev
bodeča neža
Bodeča neža

Na spletnem glasovanju je zainteresirana javnost izbrala pet finalistov za nagrado bodeča neža, ki jo podelijo za najbolj seksistično izjavo leta. V finalu so se znašli kar trije vplivneži, direktor ljubljanske psihiatrične bolnišnice Bojan Zalar in nekdanji sodnik na ESČP Boštjan M. Zupančič. Organizatorji pa so prvič zaznali poskus manipulacije z glasovi. Ob uvrstitvi vplivnežev med nominirance se sprašujejo, ali je res vsaka reklama dobra reklama.

Kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo vsako leto podeljujeta bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Delovna skupina je letos predlagala 18 izjav, na spletnem glasovanju, ki se ga je udeležilo 672 ljudi, pa so izbrali pet finalistk.

Gre za izjave:

Katarina Benček, Instagramova vplivnica: Moj računovodja je moški! In to je moj prvi pogoj. Z ženskami z ženskimi otroki ne delam več.

Petra Parovel, podjetnica in vplivnica: Zdaj bom povedala eno zelo nepopularno mnenje med ženskami. In grdo bom povedala, najbolj neposredno, kar lahko. Če je treba kdaj širiti noge, moraš razširiti noge. Moškim to veliko več pomeni kot ženskam. Ženske imamo več obdobij, ko nam milijon stvari hodi po glavi, ko se nam ne da. Ampak še vedno, če je to enkrat na teden, naredi in bo boljše.

Mark Vlahović, tiktoker: Naslov TikToka “PAMETNI NAKUP :D”. Vplivnež drži v roki telefon (napis: TELEFON – 1.400 evrov), nakaže, da bi ga vrgel na tla, vendar obstane. Nato želi udariti v televizor (napis: TV – 3.000 evrov), a si spet premisli. Nazadnje pogleda proti partnerici, ki v kuhinji pomiva posodo (napis: žena – 0 evrov), in z nasmeškom zakoraka proti njej.

Bojan Zalar, direktor psihiatrične klinike v Ljubljani: Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Dvajset let nazaj je bilo prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem, če je ena res, ker je to del nečesa. Del sistema.

Boštjan Marija Zupančič, nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice: Tole je sumljivo. Po kakšni normalni logiki ima ženska predavati na Columbia University v New Yorku …? Zna to kdo pojasniti?

Prvi primer manipulacije z glasovi: “Je antinagrada tudi nagrada?”

Pri spletnem glasovanju se je letos prvič zgodila manipulacija. Z istega IP-naslova je bilo oddano veliko število glasov v prid ene od nominirank. Ta manipulacija sicer ni vplivala na finalno razvrstitev, saj so pravočasno ukrepali.

Kot so zapisali organizatorji, jih je dogodek prisilil k razmisleku, kaj manipulacija z glasovanjem pomeni v trenutku, ko so med nominirane izjave uvrščene tudi izjave spletnih vplivnežev. “Je res vsaka reklama dobra reklama in vsaka antinagrada tudi nagrada? Je slava na temeljih seksizma, šovinizma, normaliziranja nasilja res tisto, kar želimo nagrajevati in spodbujati v družbi?” se sprašujejo.

Zmagovalno izjavo bo na predvečer dneva žensk na razglasitvi, ki poteka v okviru 25. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, izbralo občinstvo.

Lani je bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta prejela ravnateljica Waldorfske šole Simona Pajk. “Fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk,” je septembra na Radiu Slovenija med drugim dejala Pajk. Izjava po mnenju organizatorjev vsebuje sporočilo, da je za spolno nasilje kriva ženska sama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!