Ali se namerava vodstvo RTV Slovenija znebiti Marcela Štefančiča?

Slovenija 28. Apr 202213:55 > 14:29
Marcel Štefančič
Borut Živulović/Bobo

Potem ko je nekaj oddaj Studio City zaradi predvolilnih soočenj na TV Slovenija odpadlo, bo naslednja na sporedu 9. maja. A trenutno v redakciji sploh ne vedo, ali bodo takrat imeli tudi voditelja oddaje, in če bodo, koga. Vodstvo RTV Slovenija namreč pogodbe z Marcelom Štefančičem ni podaljšalo, jo pa je dvema njegovima sodelavcema. "Šokirani smo, zgroženi," za N1 pravi Štefančič. Bodo to rešili po praznikih ali se bo moral Štefančič posloviti?

Po enomesečnem premoru, ko oddaje Studio City zaradi predvolilnih soočenj na TV Slovenija ni bilo na sporedu, se bo ta na televizijske zaslone vrnila 9. maja. Ali z dosedanjim dolgoletnim voditeljem Marcelom Štefančičem ali ne, pa je očitno na TV Slovenija odprto in tudi zelo vroče vprašanje.

V redakciji Studia City delajo trije honorarni sodelavci, eden od njih je tudi Štefančič. Njihove pogodbe, ki se na RTV Slovenija sklepajo za tri mesece, so potekle 31. marca, za april jih niso sklepali, ker ni bilo oddaje, zdaj bi jih bilo treba podaljšati za  maj in junij. A po informacijah N1 je vodstvo nacionalke pogodbi za dva honorarna novinarja odobrilo, pogodbo za Marcela Štefančiča pa vrnilo brez podpisa in brez odobritve. Ali to pomeni, da se namerava vodstvo RTV Slovenija Štefančiča znebiti?

Na RTVS smo v zvezi s tem poslali novinarska vprašanja, njihova pojasnila še čakamo.

V redakciji Studia City medtem pravijo, da trenutno nimajo nobenih drugih informacij, da vedo le, da podaljšanje Štefančičeve pogodbe za zdaj očitno ni odobreno. Urednica oddaje se je zato že obrnila na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija Jadranko Rebernik, ki pa za zdaj urednici Studia City ni odgovorila na vprašanja, kaj se dogaja s pogodbo Marcela Štefančiča. Vse, kar v redakciji vedo, je, da je sporočilo dobila njihova producentka, ki ureja pogodbe; rekli naj bi ji, da bodo to “urejali po praznikih”.

Ob tem v redakciji Studia City dodajajo, da jim je vodstvo obljubilo, da sprememb v oddaji ne bo. V vsakem primeru pa, še pravijo, se je zelo težko pripravljati na novo oddajo 9. maja, če ne veš, ali sploh imaš voditelja oddaje ali ne, in če ga imaš, kdo to je.

Tudi Marcel Štefančič, kot je povedal za N1, nima nobenih uradnih pojasnil, zakaj njegove pogodbe niso podaljšali. “Sodelavcema so ju podpisali, mojo pa je vodstvo vrnilo brez podpisa. Ne vem, kakšni so načrti vodstva za nadaljevanje oddaje,” pravi Štefančič in dodaja, da gre po njegovi oceni le za nadaljevanje tega, kar se je dogajalo zadnja dva meseca. “Takrat so Studio City preprosto izklopili, ta odločitev (nepodaljšanje pogodbe, op. p.) nas ni presenetila, šokirani smo. Zgroženi smo. Studio City je oddaja s kultnim statusom in je ena najbolj gledanih informativnih oddaj,” je še povedal.

Novinarji RTV Slovenija že nekaj časa izražajo ostre proteste zaradi novonastalih razmer v javnem zavodu. Marca je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija opozoril na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše, na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev. Oster kritik trenutnega vodstva je tudi Štefančič, ki je sodeloval na javni tribuni novinarjev, na kateri so novinarji sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.