Maribor dobil prvi 3D-prehod za pešce

Slovenija 17. Maj 202215:34 > 15:50 1 komentar
3D-zebra: Zavod Varna pot
Zavod Varna pot

V Mariboru so danes predali v uporabo prvi 3D-prehod za pešce, s čimer želijo zagotoviti varnost najranljivejših v prometu. Nahaja se na Vrbanski cesti pri Osnovni šoli Kamnica ter je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občine in Zavoda Varna pot.

Mestna občina Maribor je namreč ena od sedmih občin, ki so se letos pridružile projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot za zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev.

“Z umeščanjem inovativnih prehodov za pešce, 3D-zeber, želijo v območjih umirjenega prometa zmanjšati število žrtev in voznike spodbuditi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti,” pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Lani so bile prve 3D-zebre zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana, letos pa v Piranu, Kobaridu, Novem mestu, Črnomlju in Murski Soboti. 3D prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na območju pri šoli v Kamnici sicer že omejena. “Gre za večjo varnost otrok, ki bodo prej opazili takšen prehod, opazili ga bodo tudi vozniki in ostali udeleženci v prometu,” je povedal podžupan Samo Peter Medved.

Navidezno oviro na cestišču dosežejo z barvami in vzorci, ki ustvarijo optično prevaro, prehod za pešce pa iz zornega kota voznika v vozilu deluje kot lebdeča fizična ovira. Pa čeprav je na cesti le nekaj več barve, je prehod za pešce tako hitreje opazen, voznike pa lahko tudi “pretenta”, saj na prvi pogled deluje kot fizična ovira, zaradi katere bodo mnogi upočasnili in čez prehod zapeljali počasneje.

Robert Štaba iz Zavoda Varna pot je opozoril na zaskrbljujočo statistiko. “Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi s preteklim letom povišalo za 42,5 odstotka,” je dejal.

Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je lani znašalo 53 odstotkov vseh umrlih. Njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem petletnem obdobju. “Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,” je še izpostavil Štaba. Partnerji v projektu – zavarovalnica Generali, Zavod Varna pot in izbrane občine po Sloveniji – bodo do konca maja predali v uporabo še 3D-prehod za pešce v Kranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje