V Mariboru se obeta napet spopad, v župansko tekmo že petič tudi Franc Kangler

Slovenija 20. Okt 202218:30 > 21. Okt 2022 09:09 12 komentarjev
Franc Kangler
Žiga Živulović jr./BOBO

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je pred desetletjem s tega položaja odstopil pod težo mariborskih vstaj, znova kandidira za župana drugega največjega slovenskega mesta. Prav to, ali bo Kangler kandidiral ali ne, je bilo v zadnjih dneh v Mariboru najbolj vroče politično vprašanje, na katerega Kangler ni želel jasno odgovoriti. Še poleti je zatrjeval, da ga na županskih volitvah letos ne bo in da bo kandidiral samo za državnega svetnika, nato pa so člani njegove liste v četrtek, na zadnji dan, ko je še možno vložiti kandidaturo, njegovo župansko kandidaturo vložili manj kot uro pred iztekom roka.

V Mariboru se obeta napeta volilna tekma. Kandidatov bo vsaj 15. Med favoriti pa bodo skoraj gotovo sedanji župan Saša Arsenovič, kandidat vladajoče stranke Gibanje Svoboda, nekdanji direktor UKC Maribor Vojko Flis in bivši mariborski župan Franc Kangler.

Kangler je sicer še poleti zatrjeval, da ga na letošnjih županskih volitvah ne bo, da bo kandidiral za državnega svetnika – tudi te volitve so letos – ter da bo v imenu njegove mestne liste županski kandidat nekdanji načelnik upravne enote Željko Vogrin. Toda v zadnjih dneh se je očitno zgodil preobrat. Kaj mu je botrovalo, zakaj si je Kangler premislil, uradno za zdaj še ni znano, neuradno pa se ugiba tudi, da Kanglerju z izvolitvijo v državni svet ne kaže najbolje. Kangler je za N1 potrdil, da bo kandidiral tudi na volitvah za člana državnega sveta.

Člani njegove liste so ob vložitvi kandidature za Večer dejali, da so imeli “precejšnje probleme”, da so Kanglerja prepričali v ponovno župansko kandidaturo. “To je edini človek v Mariboru, ki si zasluži ponovno izvolitev za župana mesta Maribora,” je po poročanju Večera dejal član Liste Franca Kanglerja – NLS Stane Golob.

Prav to, ali bo Kangler kandidiral ali ne, je bilo v zadnjih dneh v Mariboru najbolj vroče politično vprašanje, na katerega Kangler nikakor ni želel jasno odgovoriti, medtem pa na socialnih omrežjih objavljal fotografije iz časa svojega županovanja in denimo video, kako pleska steno z vijolično barvo.

Kangler je bil za mariborskega župana v preteklosti izvoljen že dvakrat, najprej leta leta 2006 in nato še leta 2010, a je svoj drugi mandat končal predčasno. Pod težo mariborskih vstaj, ki so se začele pred skoraj točno desetletjem, novembra leta 2012, je namreč odstopil. Po tem je za županski stolček v Mariboru kandidiral še dvakrat, in sicer na prvih rednih volitvah po vstajah leta 2014, (takrat ga je v drugem krogu premagal Andrej Fištravec) in še na zadnjih lokalnih volitvah pred štirimi leti, ko se je Kanglerju prav tako uspelo uvrstiti v drugi krog, a je na koncu zmagal aktualni mariborski župan Arsenovič.

Kangler se je pred izbruhom mariborskih vstaj soočal z več kot dvajsetimi kazenskimi ovadbami, ki jih je zoper njega podalo mariborsko tožilstvo, ki ga je takrat vodil sedanji generalni državni tožilec Drago Šketa. V dveh primerih (zaposlitev podžupanje Astrid Bah in dodelitev občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita) je bil pravnomočno obsojen, a je vrhovno sodišče ti dve sodbi razveljavilo. Ostali primeri so večinoma zastarali ali pa jih je tožilstvo umaknilo.

Zadnja javna funkcija, ki jo je opravljal, pa je bila funkcija državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, ko ga je v vladi Janeza Janše kot notranji minister vodil Aleš Hojs (SDS).Po aprilskih parlamentarnih volitvah se je Kangler upokojil.

Gneča za županski stolček

V Mariboru za župana kandidira kar 15 kandidatov. Poleg župana Saše Arsenoviča, Franca Kanglerja in Vojka Flisa, ki se je sprva o županski kandidaturi dogovarjal s Socialnimi demokrati, a je na koncu presedlal h Gibanju Svoboda, kandidirajo še: poslanec SDS Dejan Kaloh, nekdanji radijski in televizijski voditelj Boštjan Klun, ki je po Flisovi košarici zdaj kandidat SD, nekdanja poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, ki je kandidatka mestne LPR, mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič. V NSi so za županskega kandidata določili predsednika strankinega mestnega odbora Bernarda Memona, v Piratski stranki podpredsednico stranke Nino Beyokol, Kandidturo so vložili tudi vložila tudi Franc Jesenek kot kandidat Stranke slovenskega naroda, Vladimir Šega kot kandidat Levice in Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih in Josip Rotar, kandidat Liste kolesarjev in pešcev. V četrtek je župansko kandidaturo v Mariboru vložil še samostojni svetnik Miha Recek kot kandidat Naše dežele in Aleksander Kamenik, ki ga za župana predlaga njegova stranka.

V Kopru v boj znova Popovič

V Kopru pa se v volilno tekmo vrača nekdanji župan Boris Popovič. Pred štirimi leti ga je s tesno večino premagal aktualni župan Aleš Bržan, ki se bo za ponovni mandat letos potegoval kot predstavnik svoje liste, podprla pa ga je tudi stranka Roberta Goloba Gibanje Svoboda. Po napetem drugem krogu lokalnih volitev 2018 so se namreč v Bržanovem štabu razveselili informacije, da imajo pred Popovičem 70 glasov prednosti. Vendar so slavje prekinili uradni podatki Državne volilne komisije, ki so pokazali, da je razlika po prištetih glasovih predčasnega glasovanja le 12. O zmagovalcu je tako naslednji dan odločalo preštevanje petdesetih glasov, ki so prišli po pošti. Bržan je na koncu prejel le 17 glasov občank in občanov več od Popoviča.

Za županski položaj se bo v mestni občini Koper potegoval še občinski svetnik Peter Bolčič, ki je bil izvoljen na Popovičevi listi Koper je naš, vendar je skupaj z več drugimi svetniki že ob začetku mandata oblikoval novo svetniško skupino. Zdaj bo nastopil kot kandidat stranke Zaupanje. Županski kandidat SDS bo predvidoma Igor Colja, Socialni demokrati pa so za županjo Kopra predlagali Jadranko Šturm Kocjan. Kandidaturo je potrdil tudi svetovalec generalnega direktorja RTV Slovenija Patrik Greblo.

Popovič se je sicer spomladi podal tudi na državnozborske volitve, kjer je njegova lista prejela dobrih 5.000 glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje