Rezultati volitev: v parlamentu le pet strank

Slovenija 24. Apr 202219:14 > 25. Apr 2022 15:53 11 komentarjev
volitve rezultati 2022
N1

V državni zbor se je na tokratnih volitvah uvrstilo le pet političnih strank, največ glasov je osvojila stranka Roberta Goloba Gibanje Svoboda. Kar pet političnih strank pa se iz DZ poslavlja.

Tokratnih državnozborskih volitev se je udeležilo skoraj 70 odstotkov volilnih upravičencev, kar je precej več kot na volitvah pred štirimi leti, ko se je volitev udeležilo 52,6 odstotka upravičencev.

V državni zbor se je, kot kažejo delni neuradni izidi parlamentarnih volitev, uvrstilo pet političnih strank: Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica. Največ glasov, kar tretjino, je zbrala novinka na političnem parketu – stranka Gibanje Svoboda. Na drugem mestu je SDS, sledijo NSi in SD, uvrstitev v DZ je uspel tudi Levici.

Volilna udeležba: 69,84 odstotka

Odstotek preštetih glasov: 99,98 odstotka (ura: 11.40)

Petim strankam, ki so v trenutnem sklicu parlamenta, na volitvah ni uspelo preseči 4-odstotnega volilnega praga. Zunaj parlamenta so tako ostali LMŠ, SAB, SNS, Desus in Konkretno (Povežimo Slovenijo).

Gibanje Svoboda bo imelo kar 41 poslancev

Kot kaže, bo imela največ poslanskih mest v novem sklicu državnega zbora stranka Gibanje Svoboda, in sicer 41. Druga največja stranka je SDS, ki je osvojila 27 poslanskih mandatov, na tretjem mestu je NSi z 8 poslanskimi sedeži. Stranka SD je osvojila 7 poslanskih sedežev, Levica pa bo imela v državnem zboru 5 predstavnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje